Administratia Nationala de Meteorologie(ANM) a emis estimarea evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 29 august -11 septembrie si potrivit datelor vremea continua sa ramana calda cu precipitatii moderate, o usoara racire fiind prognozata pentru sfarsitul intervalului, transmite Mediafax.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

Conform prognozei, in Banat, in primele doua zile ale intervalului vremea va fi calduroasa, cu medii ale temperaturilor maxime in jurul a 32 de grade, apoi in 31 august se va raci usor, la valori de 27...28 de grade.

Ulterior, pana la finalul primei saptamani de prognoza, se va incalzi treptat, insa incepand cu data de 7 septembrie este posibila o scadere a temperaturile maxime spre valori apropiate de normalul perioadei, respectiv, o medie a acestora de 26...27 de grade.

Valorile minime de temperatura se vor situa in jur de 16 grade la inceputul perioadei, apoi vor scadea usor spre medii de 13...14 grade. Ploi de scurta durata vor fi in 30 si 31 august. Dupa data de 6 septembrie creste probabilitatea de aparitie a ploilor, posibil mai insemnate cantitativ.

In Crisana, in urmatoarele doua saptamani vor fi variatii ale temperaturii, insa regimul termic se va mentine in jurul mediilor multianuale. Intervalul va debuta cu o vreme calduroasa, media valorilor diurne urmand a fi in jurul a 31 de grade Celsius, apoi se va raci usor, iar de la 31 august se vor inregistra maxime de 26...27 de grade.

Ulterior, pana la finalul primei saptamani de prognoza, media valorilor diurne nu va depasi 28...29 de grade. Incepand cu 7 septembrie este posibila o usoara scadere a valorilor termice diurne. Minimele nocturne de temperatura se vor situa in medie intre 14 si 16 grade, cu valori mai coborate dupa 8 septembrie. Averse slabe se vor semnala in jurul datei de 30 august. Probabilitatea pentru ploi mai insemnate cantitiativ va fi in crestere dupa data de 6 septembrie.

ANM estimeaza ca in Transilvania, in primele doua zile ale intervalului temperatura va avea valori maxime, in medie regionala, de 29...30 de grade si minime in jurul a 14 grade. Din 31 august si pana la finalul intervalului de prognoza valorile termice diurne vor oscila intre 25 si 27 de grade, posibil mai scazute in 8- 9 septembrie, iar temperaturile minime vor avea, in medie, valori de 10...12 grade, mai coborate in depresiunille intramontane.

Averse locale se vor semnala in jurul datei de 30 august si cu o probabilitate destul de ridicata si dupa data de 6 septembrie, cand si cantitatile ar putea fi insemnate.

Pentru Maramures, estimarea ANM arata ca vremea va fi calduroasa in prima zi a intervalului de prognoza, cu o medie regionala a valorilor maxime de 30 de grade si de 14...16 grade a celor minime. In 31 august se va produce o scadere a temperaturii, spre medii ale valorilor diurne de 25...26 de grade si minime in jur de 11 grade.

Ulterior temperatura va creste usor, mai ales in ceea ce priveste valorile diurne, care vor tinde spre o medie de 28 de grade. Dupa 7 septembrie este posibila o noua racire, prin urmare sunt estimate temperaturi maxime, in medie, de 25...26 de grade si minime de 11...12 grade. Averse locale se vor semnala in ziua de 30 august si cu o probabilitate destul de ridicata si dupa data de 6 septembrie, cand sunt posibile si cantitati mai insemnate.

ANM anunta ca in Moldova intervalul va debuta cu o vreme calduroasa, apoi maximele diurne vor scadea, de la o medie de 32 de grade, pana la 26 de grade in 31 august si 1 septembrie. In intervalul 2 - 6 septembrie, vremea va fi calda, cu o medie regionala a valorilor termice diurne de 27...29 de grade.

Incepand cu 7 septembrie este posibila o scadere a temperaturilor maxime, spre o medie de 25...26 de grade. Valorile minime de temperatura se vor situa in jur de 17 grade la inceputul perioadei, apoi vor scadea spre medii de 12...14 grade. Averse locale se vor semnala in 29 si 30 august si cu o probabilitate destul de ridicata si dupa data de 7 septembrie, cand sunt posibile si cantitati mai insemnate.

In Dobrogea, in primele zile ale intervalului, valorile termice diurne vor oscila intre 27 si 30 de grade, iar cele minime se vor situa in jurul valorii de 20 de grade.

Dupa 1 septembrie, se va produce o usoara scadere a regimului termic, astfel incat media temperaturilor maxime va fi de 25...26 de grade, cu valori usor mai ridicate in intervalul 4 - 6 septembrie, iar a celor minime se va situa in jurul valorii de 16 grade. In prima zi a intervalului, pe arii relativ extinse vor fi averse, apoi ploile vor lipsi. Averse locale vor mai fi posibile in jurul datei de 8 septembrie.

ANM prognozeaza pentru Muntenia ca in primele zile valorile termice se vor situa peste mediile multianuale si vor caracteriza o vreme calduroasa, indeosebi in data de 30 august, cand media regionala a maximelor va fi de 32 de grade, iar a celor minime va fi de 16...18 grade.

Dupa 31 august, vremea se va raci usor, astfel incat media temperaturilor maxime va fi de 27...28 de grade, cu valori usor mai ridicate in intervalul 4 - 6 septembrie, cand media acestora se va apropia de 30 de grade.

Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative, media regionala a acestora urmand sa fie de 13...15 grade. In primele trei zile de prognoza vor fi averse locale, apoi probabilitatea de aparitie a ploilor va fi din nou in crestere dupa 7 septembrie.

In Oltenia, vremea va fi calduroasa in primele trei zile de prognoza, cand media diurna a temperaturii va fi de 30...32 de grade. Ulterior temperatura va scadea, astfel incat media temperaturilor maxime va fi de 26...28 de grade, cu valori usor mai ridicate in intervalul 4 - 6 septembrie, cand media acestora se va apropia de 29...30 de grade.

Minimele termice se vor situa in jurul valorii de 17 grade la inceputul perioadei, apoi vor scadea spre medii de 13...15 grade. Vor fi averse si descarcari electrice in noaptea de marti spre miercuri (30/31 august) si in cursul zilei de miercuri (31 august), iar cantitatile de apa pot fi izolat mai insemnate. Averse sunt posibile si dupa 7 septembrie.

Pentru zona montana, ANM estimeaza ca in primele 2 zile ale intervalului, vremea va fi calda, cu o medie a temperaturilor maxime de 20 grade si de 10...12 a celor minime. Ulterior temperatura va scadea usor spre medii ale valorilor maxime de 16...18 grade si minime in jur de 9 grade.

Valori termice mai scazute vor fi posibile dupa data de 8 septembrie, respectiv maxime in jur de 15 grade si minime de 7...8 grade. Averse locale se vor semnala in intervalul 29 - 31 august si cu o probabilitate destul de ridicata si dupa data de 6 septembrie, cand sunt posibile si cantitati mai insemnate.