Guvernul va adopta luni, in cadrul unei sedinte extraordinare, o hotarare privind acordare unor ajutoare de urgenta persoanelor afectate de cutremurul din Italia. Premierul Dacian Ciolos a declarat la inceputul sedintei ca este un prim pachet de ajutoare, fiind incluse cat mai multe situatii specifice. "Vom reveni, daca va fi nevoie, cu alte clarificari", a spus Ciolos. Acesta a cerut Ministerului de Interne si Ministerului Administratiei Publice sa prezinte o analiza asupra modului in care Romania este pregatita sa faca fata unor astfel de catastrofe.

Ciolos a precizat ca vrea ca analiza sa fie publica.

Guvernul urmeaza sa acorde ajutoare de urgenta rudelor persoanelor decedate, dar si rudelor care se deplaseaza in Italia pentru a ajuta oamenii afectati de cutremure. De asemenea, vor fi acordate ajutoare copiilor care au ramas orfani.

Un sprijin financiar il vor primi si cei care au locuinte afectate in proportie de peste 50%. Guvernul a prevazut un sprijin si pentru cei care stateau cu chirie, cu scopul de a-si gasi o noua locuinta. Ajutor va fi acordat si celor care doresc sa se intoarca in tara. De asemenea, vor fi acoperite cheltuieli de spitalizare pentru raniti.

Hotararea de Guvern a fost pregatita de Ministerul Muncii si de Ministerul de Externe.

In urma cutremurului din Italia de saptamana trecuta, 11 romani si-au pierdut viata, 6 au fost raniti. De asemenea, o persoana este declarat disparuta.

UPDATE Guvernul a aprobat luni masuri suplimentare de sprijin pentru romanii raniti si afectati de cutremurul din Italia.

Ce ajutoare vor fi acordate

  • 6.000 euro pentru copiii ramasi orfani in urma decesului parintilor. Se acorda rudelor pana la gradul 4 sau altor persoane cetateni romani la care se dispune masura de protectie speciala a copilului/copiilor pentru crestere si ingrijire.
  • 1.000 euro pentru fiecare persoana decedata din familie acordata membrului supravietuitor al familiei sau rudei pana la gradul 2;
  • Acoperirea cheltuielilor de spitalizare si recuperare pentru cei care nu sunt inclusi in sistemul de asigurari si a caror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian.
  • 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale caror locuinte au fost distruse in proportie de peste 50% si isi mentin resedinta in Italia iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului roman si italian nu depaseste valoarea estimata a locuintei. De acest sprijin vor beneficia si persoanele care decid sa se intoarca in Romania.
  • 3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinta proprie, dar care nu mai au unde locui prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent daca raman in Italia sau se intorc in Romania.
  • 1.000 euro (pentru o ruda pana la gradul 2 care se deplaseaza in Italia pentru sprijinirea membrilor supravietuitori ai familiilor afectate);
  • 3.000 euro pentru persoanele  adulte apte de munca care se intorc in Romania, in vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare. Ajutorul va fi acordat in transe, pe o perioada de 6 luni;

Potrivit unui comunicat al Guvernului, aceste ajutoare se acorda la cerere. Persoanele indreptatite vor fi sprijinite de reprezentanti ai autoritatilor romane sa parcurga mai simplu procedurile de alcatuire si de depunere a dosarelor, care trebuie sa includa copie a actului de identitate si a documentelor doveditoare care sa ateste situatia in care se afla beneficiarul. Cererea se adreseaza misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale MAE si agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala. In cazul in care documentele de identitate au fost pierdute in urma cutremurului, se pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autoritatile italiene care sa ateste identitatea persoanelor si faptul ca documentele de identitate au fost pierdute.

Ajutoarele vor fi platite fie prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala in cazul cetatenilor care vor ramane in Italia, fie prin agentiile judetene in cazul cetatenilor care se vor intoarce in Romania.