Ministrul pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Maria Ligor, a povestit, intr-un interviu pentru Mediafax, care este situatia din zonele afectate de cutremurul din Italia, subliniind ca este marcata de solidaritatea de care dau dovada romanii. Maria Ligor a plecat duminica dimineata in Italia, pentru a vedea cum decurg operatiunile de salvare in zonele afectate de cutremurul din dimineata zilei de 24 august.

Maria LigorFoto: Ambasada Romaniei in Canada

11 cetateni romani si-au pierdut viata in urma cutremurului, iar 19 sunt dati disparuti. Sase dintre romanii raniti in urma seismului sunt in continuare internati in spital.

Maria Ligor a declarat, pentru Mediafax, ca "Tocmai am plecat de la spital unde am stat de vorba cu mai multe paciente, unele dintre doamnele ranite in urma cutremurului, care mi-au povestit prin ce-au trecut, care este situatia. Este, evident, impresionant pentru ca e multa suferinta. Pe de alta parte, va spun sincer ca personal sunt marcata de faptul ca ne dau un exemplu de solidaritate cu ceilalti. Cel putin doua dintre doamnele cu care am vorbit mi-au spus ca asteapta sa iasa din spital ca sa poata sa-i ajute pe cei pe care-i stiau si care au fost afectati de cutremur. Suntem in momentul de fata in drum catre una dintre taberele unde se afla sinistrati, iar dimineasa, impreuna cu episcopul de Italia, Preasfintia Sa Silvan, am fost prezenti in mijlocul comunitatii pentru o slujba de pomenire a celor care si-au pierdut viata."

In ceea ce priveste romanii dati disparuti dupa cutremur, Maria Ligor spune ca "Lista cu care lucram este una dinamica. Sunt semnalari pe care familiile sau prietenii le fac catre consulat sau catre Ambasada de la Roma in legatura cu prieteni sau cunoscuti sau membri de familie pe care nu pot sa-I contacteze. Nu toti din lista de disparuti sunt din regiunea afectata de cutremur si pe masura ce sunt localizati si stim ca sunt bine numele respective ies de pe lista. Deci, asa cum va spuneam, lista este dinamica. Numai astazi de pilda, astazi de dimineata, cinci nume au fost scoase de pe lista. E vorba de o familie care a fost localizata, sunt bine, sunt teferi, sunt sanatosi."

"Sunt in permanenta in legatura cu colegi din Guvern, cu prim-ministrul si voi fi in continuare aici in Italia pentru alte intalniri si pentru a defini impreuna cu echipa consulatului si cea a ambasadei ce putem face pe plan local. Maine au loc repatrierile primelor cinci persoane decedate, poate chiar si a saselea va pleca spre tara si ne concentram pe aceste aspecte deocamdata", a precizat ministrul pentru relatia cu romanii de pretutindeni.

In ceea ce priveste inmormantarea romanilor morti la cutremur, Maria Ligor spune ca "O parte dintre dansii vor fi inhumati in Italia, conform dorintei familiilor. Cei care ajung in tara la fel, conform dorintei familiei. Vor fi sprijinite familiile ca sa le ajunga rudele acasa. La o parte dintre cei decedati se lucreaza in continuare pentru finalizarea documentatiei necesare, aprobarilor necesare, actelor care se fac in asemenea circumstante."