Unul dintre spatiile in care Teatrul Evreiesc de Stat isi pastreaza decorurile si echipamentele tehnice necesare derularii in bune conditii a spectacolelor a fost vandalizat in urma cu cateva zile, pierderile materiale ridicandu-se, la o prima evaluare, la aproximativ 10.000 de euro, au anuntat duminica reprezentantii teatrului, citati de Agerpres.

Maia MorgensternFoto: AGERPRES

Managerul institutiei, actrita Maia Morgenstern, a declarat, pentru agentia de presa citata, ca actorii si personalul administrativ din Teatrul Evreiesc de Stat vor face tot ce se poate ca noua stagiune sa nu fie afectata de aceasta situatie.

"In primul rand, este de evaluat care este paguba, aceste lucruri ni s-au cerut. Vedem cum putem continua si cum ne putem desfasura activitatea in aceste conditii. O sa gasesc modalitati prin care noi sa ne continuam activitatea, si anume: vom inchiria, achizitiona, cere sprijinul colegilor din alte teatre si, trebuie sa spun, ca totdeauna ne-am bucurat si de sprijin, si de intelegere, si de ajutor. Dupa ce voi discuta si cu colegii si cu cei de la tehnic care sunt spectacolele, vom vedea ce avem de facut. Eu cred ca da (n.r. - deschide noua stagiune a TES). Nu stiu. Astazi nu stiu. Trebuie analizata situatia foarte serios, pentru ca nu este vorba nici de compromis, nici de bifat o actiune, trebuie doar sa fie bine", a spus Maia Morgenstern.

Ea a precizat ca, in aceasta perioada, se pregatea noua stagiune a teatrului.

"Ne pregateam, urma sa intram in repetitii, urmeaza sa avem Festival International de Teatru Idis, urma sa incepem stagiunea si suntem bucurosi ca am fost contractati si contactati si suntem sub contract si cu alte orase din Bucuresti care au invitat teatrul sa vina cu spectacole. Nu stiti cata bucurie este ca suntem doriti si chemati, iar acum ... este foarte complicat", a mai spus managerul institutiei.

Potrivit acesteia, Teatrul Evreiesc de Stat "se afla in santier, in reparatie, reconfigurare, restaurare" de mai mult timp, iar tot patrimoniul institutiei este depozitat, "prin bunavointa altor teatre", si intr-o cladire dezafectata pusa la dispozitie "prin bunavointa unei fundatii".

"Cladirea Teatrului Evreiesc de Stat, cladire declarata monument istoric pe lista de patrimoniu, se afla in santier, in reparatie, reconfigurare, restaurare, astfel incat noi ne-am desfasurat activitatea cum am putut, unde am putut, spatii inchiriate prin bunavointa altor teatre, depozitandu-ne patrimoniul - decoruri, echipamente, tehnica de iluminat, tot ce se cuvine sa aiba un teatru pentru buna desfasurare - unde s-a putut, prin bunavointa altor teatre, prin bunavointa unei fundatii ce ne-a pus un spatiu la dispozitie, o cladire dezafectata, astfel incat noi ne-am depozitat decorurile si echipamentul tehnic sub paza, bineinteles. Lucrarile la reconstructia teatrului se amana si se tot amana si se lungesc si se complica pentru motive pe care eu, personal, nu le inteleg. Este de notat ca Teatrul Evreiesc de Stat are inca o cladire ce se numeste extindere Teatru Evreiesc de Stat care nu se afla in posesia noastra, nu putem intra acolo din motive pe care iarasi eu nu le inteleg, astfel incat noi suntem pe drumuri. Spatiile pe care noi le inchiriem le facem tinand seama de termenele pe care le primim din partea constructorului", a mai declarat actrita.

Ea a aratat ca au fost facute nenumarate memorii catre primarie, in care au evidentiat ''situatia precara, neomeneasca, in care angajatii teatrului sunt obligati sa isi continue activitatea"

El nu si-a facut totusi cunoscut programul exact privind imigrarea, pe care anuntase joi ca il va prezenta in curand, observa AFP. AGERPRES