Comemorarea Primului Razboi Mondial aduce cel mai puternic argument in favoarea proiectului european, a declarat presedintele Klaus Iohannis, duminica. Seful statului a luat parte la ceremonia dedicata marcarii a 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondiala.

Evenimentul se desfasoara pe Platoul Monumentului Ostasului Necunoscut, Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I.

La eveniment ia parte si premierul Dacian Ciolos.

  • Discursul sustinut de Klaus Iohannis (sursa: Administratia Prezidentiala):

"Onorati veterani de razboi si veterani ai teatrelor de operatii,

Domnule Prim-ministru,

Domnule fost Presedinte al Romaniei Iliescu,

Distinsi reprezentanti ai puterii legislative si judecatoresti,

Preafericirea Voastra, Inaltpreasfiintiile Voastre, Preasfintiile Voastre, Domnule Mare Rabin,

Excelentele voastre doamnelor si domnilor ambasadori si membri ai corpului diplomatic,

Domnilor generali si ofiteri ai Armatei Romane,

Doamnelor si domnilor,

S-au implinit 100 de ani de la intrarea Romaniei in Marele Razboi. Este un moment de referinta pentru istoria noastra, care a facut posibila Marea Unire si a marcat destinul european al Romaniei.

In vara anului 1916, angajarea Romaniei in Marele Razboi alaturi de Antanta a fost sustinuta de multi dintre liderii politici ai vremii, de oameni de cultura si de milioane de romani. Au urmat ani teribili de razboi, batalii si jertfe, momente de cumpana si de sacrificiu.

In numele Statului Roman, in fata Monumentului Eroului Necunoscut si a Memorialului Eroilor Neamului, imi plec fruntea in memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Razboi, deopotriva militari si civili. Nu-i vom uita niciodata!

Onoram astazi curajul si determinarea Regelui Ferdinand, ramas in memoria nationala drept Intregitorul, dar si contributia Reginei Maria, care, prin staruinta si diplomatie, a jucat un rol important in recunoasterea internationala a victoriei in Marele Razboi si a Marii Uniri.

Un gand de profunda recunostinta se indreapta catre cei care, prin demnitatile si responsabilitatile civile si militare pe care le-au avut in momentele cruciale ale verii lui 1916 si mai apoi pe intreg parcursul razboiului, au servit cu devotament interesul natiunii romane.

La un secol de la Primul Razboi Mondial, va chem sa ii pomenim pe toti cei cazuti in lupta si se odihnesc in pamantul tarii noastre, indiferent de steagul sub care au luptat si de limba in care au jurat credinta acestuia. Fie-le tarana usoara!

Doamnelor si domnilor,

Dincolo de momentul istoric pe care il marcam, astazi este cel mai potrivit prilej pentru a intelege cum un act de viziune, de responsabilitate si de curaj politic a reprezentat un pas fundamental pentru dezvoltarea si modernizarea tarii.

Marea Unire a fost o continuare fireasca a obiectivelor nationale majore ale secolului XIX, care au pornit de la asumarea valorilor miscarii pasoptiste si unirea dintre Principate.

Prin participarea la Primul Razboi Mondial, Romania dovedea apartenenta deplina la spatiul european si angrenarea ei definitiva in procesele politice ale secolului XX ce aveau sa ne contureze destinul.

Deciziile si evolutiile politice si militare din spatiul romanesc nu mai puteau fi separate de ceea ce se petrecea in restul Europei. Istoria secolului trecut a intarit aceasta realitate.

Primul Razboi Mondial a fost, asadar, nu doar un moment de cotitura in istoria Europei si a lumii, ci si o piatra de hotar pentru Romania.

Trecutul pe care il evocam si jertfele pe care le cinstim sunt prin urmare nu doar subiecte de comemorare, ci si exemple puternice care ne angajeaza la responsabilitate pentru prezentul si viitorul natiunii noastre.

Mesajul transmis fiecarei generatii de evenimentele dramatice de acum un secol este, inainte de toate, cel de angajament in construirea unei Romanii puternice si demne.

Doamnelor si domnilor,

Comemorarile Marelui Razboi ridica, din perspectiva experientei istorice, intrebari fundamentale pentru prezentul si viitorul Europei in ansamblu. Se cuvine sa reflectam la mostenirea primita de noi, europenii de astazi, de la cei care s-au sacrificat in Marele Razboi, dar si la proiectele in care se regasesc valorile si sperantele generatiei acestora si ale urmasilor lor.

Romania intregita la sfarsitul Primului Razboi Mondial este proiectul marilor oameni de stat care i-au construit modernitatea in a doua jumatate a secolului XIX si in prima parte a secolului XX.

Dupa o perioada sumbra de jumatate de secol, incepand cu 1989 si mai ales dupa 2007, valorile si procesele occidental-europene au devenit fundamentele pe care ne gandim viitorul.

Romania a avut in cultura politica occidentala modelul unei democratii consolidate si al unui stat de drept functional.

In regiunea din care a inceput in 1914 Primul Razboi Mondial, Romania are acum contributii importante in asigurarea pacii si securitatii, in promovarea democratiei, in fructificarea diversitatii culturale, a dialogului interetnic si interconfesional.

Intr-o perioada in care Uniunea Europeana este privita de unii cu scepticism, iar valorile sale sunt puse uneori la indoiala sub tentatia populismului, radicalismului sau demagogiei, comemorarea Marelui Razboi aduce cel mai puternic argument in favoarea proiectului european.

Acesta ne-a oferit mai mult de 70 de ani de pace.

Nu intamplator, Uniunea Europeana s-a nascut chiar in locul transeelor de acum un secol. Ea este cel mai amplu proiect politic si cultural de intelegere si dialog intre europeni, ca alternativa la ura si dezbinare, un angajament de solidaritate, unitate si coerenta in fata problemelor externe si interne cu care se confrunta.

Consolidarea Uniunii Europene este insa un proces continuu si depinde de capacitatea fiecarei generatii de a contribui cu o viziune care sa sustina aceasta constructie comuna.

Doamnelor si domnilor,

Acum este mai potrivit ca oricand sa ne angajam la intarirea edificiului european printr-un modern si consistent proiect de tara.

Este un efort pe care, la fel ca in urma cu 100 de ani, avem datoria sa ni-l asumam cu totii: politicieni, oameni de stiinta si cultura, milioane de romani.

Ca legatari ai generatiei de la 1916 si la un secol de la sacrificiul ei, este responsabilitatea noastra sa facem ca acest proiect sa adauge forta, substanta si unitate Europei si sa puna bazele unei dezvoltari pe termen lung a Romaniei.

Va multumesc!"

  • Dacian Ciolos: Mostenirea lasata de eroii Razboiului pentru Intregire trebuie pastrata, ingrijita si respectata de urmasi

Premierul Dacian Ciolos considera ca mostenirea lasata de eroii Razboiului pentru Intregire trebuie pastrata, ingrijita si respectata de urmasi si indeamna la actiune, pentru ca toti cei care s-au sacrificat sa fie rasplatiti nu doar prin ganduri pioase, ci mai ales prin fapte, scrie Agerpres.

"Astazi, cand marcam un secol de la intrarea Romaniei in Marele Razboi, trebuie sa reflectam cu totii mai mult ca oricand la acest moment, dar si sa actionam astfel incat toti cei care s-au sacrificat sa fie rasplatiti nu doar prin ganduri pioase, ci mai ales prin fapte. Mostenirea lasata de eroii Razboiului pentru Intregire trebuie pastrata, ingrijita si respectata de urmasi. O Romanie moderna si prospera, care stie sa-si respecte cu adevarat eroii, prin ganduri si fapte, a fost si este visul si dorinta fiecaruia dintre soldatii romani care au plecat, pleaca sau vor pleca la lupta oriunde ii trimite tara. Adanca recunostinta si glorie eterna eroilor cazuti si veteranilor de razboi", a afirmat Dacian Ciolos, la festivitatile din Parcul Carol, dedicate implinirea a 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial.

Premierul a elogiat sacrificiul sutelor de mii de eroi cazuti in luptele care au facut posibila existenta natiunii romane.

"Multe se pot schimba in viata unei natiuni, multe adevaruri pot fi uitate si multe greseli pot fi iertate. Ceea ce nu trebuie sa se schimbe in viata unei natiuni ce se respecta este recunostinta pentru sacrificiul sutelor de mii de eroi tacuti, cazuti in luptele care i-au facut posibila existenta. Faptul ca stam astazi in fata dumneavoastra, in calitate de reprezentanti ai unei natiuni independente, se datoreaza celor cazuti, dar si celor care au supravietuit razboiului pentru reintregire. Un razboi in care Romania a sperat si a disperat in egala masura, trecand prin entuziasmul inceputului, desertul refugiului si umilinta ocupatiei, pentru a renaste apoi, mai frumoasa ca niciodata, gratie sacrificiului ultim al celor pe care-i cinstim astazi", a spus Ciolos.

El a apreciat ca, "fara eroii de la Turtucaia, de pe Valea Prahovei si de pe Valea Jiului, de la Neajlov, Marasti, Marasesti si Oituz, nicio circumstanta externa nu putea fi valorificata si niciun om politic, oricat de daruit ar fi fost el, nu ar fi putut obtine nimic".

"Statul roman de dupa 1918 nu este rezultatul unor intamplari dramatice din viata altor popoare, asa cum a fost Revolutia rusa sau infrangerea Puterilor Centrale in razboi. Romania Unita este rasplata pentru curajul unei armate miraculos ridicate din cenusa infrangerilor din 1916, care a stiut si a putut sa porneasca din nou la lupta, sustinand prin forta armelor si curajul soldatilor sai aspiratiile legitime ale teritoriilor locuite de romani. Lor, celor care sunt comemorati astazi, eroilor cazuti in celelalte razboaie ale Romaniei, dar si veteranilor le datoram nu doar recunostinta. Le datoram implinirea sperantelor pentru care au luptat, pentru o tara mai buna, in care fiecare sa-si ocupe locul pe care il merita", a sustinut Dacian Ciolos.