Premierul Dacian Ciolos a declarat sambata, dupa intrevederea avuta cu omologul polonez Beata Szydlo, ca Uniunea Europeana este un factor de mentinere a pacii si de stabilitate, dar trebuie construite si instrumente care sa duca la prosperitate, informeaza Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Guvern

"Pacea este foarte importanta si, in mod clar, Uniunea Europeana este un factor de mentinere a pacii si de stabilitate, dar, dincolo de aceasta, trebuie sa construim si instrumente care sa duca la prosperitate, la cresterea prosperitatii in UE si care sa ne permita sa facem fata provocarilor care stau in fata Uniunii. Am discutat despre combaterea terorismului, despre migratie, sunt subiecte care nu vor putea fi ocolite in discutiile privind viitorul Uniunii Europene. (...) Credem ca sunt masuri care pot fi luate in perioada imediat urmatoare fara modificarea tratatelor europene, masuri care sa duca atat la o imbunatatire a functionarii institutiilor europene si sa aduca procesul decizional, institutional, european mai aproape de cetateni, dar si masuri care sa duca chiar la o regandire a unor politici comunitare, politici europene care sa tina mai bine cont de realitatile actuale", a spus premierul Dacian Ciolos, intr-o declaratie de presa comuna cu omologul sau polonez, la Gura Humorului.

Potrivit lui Ciolos, continuitatea proiectului european este un element esential. "Pe de alta parte, trebuie sa avem o abordare care sa fie mai mult decat in trecut legata de asteptarile cetatenilor privind Uniunea Europeana. Trebuie sa ne concentram pe modalitatile de lucru, de pregatire a deciziilor si de aplicare a unor politici care sa tina cont in primul rand de asteptarile cetatenilor europeni si de decizii care sa duca la imbunatatirea conditiilor de viata din Uniunea Europeana", a precizat Ciolos.

El a mai spus ca Romania si Polonia sunt interesate ca in viitor sa existe o politica de coeziune si o politica agricola comuna.

"Sunt doua politici care acopera o parte consistenta a bugetului european. Credem ca trebuie sa incepem sa ne gandim de acum in cel fel redefinim aceste politici pentru ca ele sa raspunda mai bine realitatilor de astazi si din punct de vedere al nevoilor pe teren, (...) investitii pe teren, dar si din punct de vedere al utilizarii mai eficiente a bugetului", a explicat Ciolos