CSM: Participarea magistratilor romani, in calitate de experti, la programe cu finantare externa pentru justitie, compatibila cu functia

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 26 august 2016, 17:29 Actualitate | Esenţial

Participarea magistratilor romani in calitate de experti in cadrul unor programe externe pentru justitie este compatibila cu statutul si exigentele functiei, precizeaza, vineri, Consiliul Superior al Magistraturii, informeaza Agerpres.

CSM face o serie de mentiuni cu privire la aceasta problema, dupa aparitia in presa a unor speculatii privind participarea magistratilor romani, in calitate de experti, la programe cu finantare externa pentru justitie si remunerarea acestora pentru activitatile desfasurate in astfel de programe.

In acest context, CSM arata ca problematica privind compatibilitatea functiei de magistrat cu participarea la astfel de programe in cadrul unor proiecte europene sau internationale a constituit, in repetate randuri, obiectul unor solicitari transate, incepand cu anul 2008, prin hotarari ale plenului Consiliului.

"Astfel, prin HCSM nr. 261/13.03.2008, plenul a hotarat ca 'este posibila participarea in calitate de experti in cadrul programelor cu finantare externa pentru justitie a judecatorilor, procurorilor, grefierilor si a personalului de specialitate juridica asimilat magistratilor'. Mai mult, prin HCSM nr.1022/6.10.2015 si HCSM nr.1184/10.11.2015, plenul Consiliului a hotarat, cu valoare de principiu si in considerarea tuturor dispozitiilor legale in materie de incompatibilitati, ca functia de judecator (implicit si cea de procuror) este compatibila cu participarea in calitate de experti a magistratilor romani la programe cu finantare externa pentru justitie", explica CSM.

Totodata, reprezentantii Consiliului arata ca, in ultimii ani, un numar considerabil de judecatori si procurori din Romania au fost invitati si au participat la programe externe pentru justitie, impartasind partenerilor externi experienta sistemului judiciar roman.

"In cadrul programelor pentru justitie cu finantare externa (de genul celor de asistenta tehnica), fructificarea experientei practicienilor de drept roman si schimbul de informatii teoretice, dar indeosebi din activitatea practica pot fi extrem de valoroase atat pentru beneficiarul programelor, cat si pentru expertul desemnat", sustine CSM.

In ceea ce priveste criteriile si procedura de selectie a magistratilor romani in calitate de experti in cadrul programelor mentionate, CSM arata ca aceasta se realizeaza de catre promotorii proiectelor si nu de catre Consiliu.

"Exercitarea unor activitati de formare educationala si profesionala in cadrul diverselor institutii de pregatire sau in cadrul programelor externe pentru justitie de catre un magistrat (procuror sau judecator) este compatibila cu statutul si exigentele acestei functii. Participarea magistratilor romani in cadrul unor programe externe pentru justitie reprezinta o confirmare a valorii expertizei magistratilor romani, consolidand prestigiul profesiei juridice", conchide CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii subliniaza, in context, ca acreditarea ideii potrivit careia participarea magistratilor la programe cu finantare externa pentru justitie si remunerarea pentru activitatile desfasurate in cadrul acestora se realizeaza in afara cadrului legal si ar trebui sanctionate reprezinta "o atitudine regretabila ce dauneaza grav imaginii justitiei, interesului public si societatii, subminand increderea cetatenilor in sistemul judiciar".

"Pentru eliminarea oricaror confuzii, precizam ca CSM are doar competenta, conform prevederilor art.68 alin. 3 lit. m din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin HCSM nr. 326/2005, de a aviza propunerile instantelor si parchetelor privind deplasarile in strainatate in misiuni temporare ale judecatorilor si procurorilor, atunci cand, in urma unor verificari, se constata indeplinirea conditiilor prevazute de textul regulamentar mentionat", mai arata CSM.
[P] Tu ce mananci azi la birou? Preparate culinare delicioase, care iti asigura energia necesara pentru intreaga zi

In intelepciunea populara se spune ca "toamna se numara bobocii". Adaptata la secolul vitezei, aceasta zicala arata ca toamna se numara proiectele, care vin pe banda rulanta si trebuie finalizate cu brio in cel mai scurt timp. Iar intr-o perioada plina de task-uri solicitante la birou, masa de pranz reprezinta singura perioada in care va puteti incarca cu energia necesara pentru a le duce la bun sfarsit. Cum, de multe ori, programul nu va permite sa gatiti acasa preparatele culinare preferate, foodpanda.ro, cea mai mare platforma de comenzi de mancare din Romania, va intampina cu cea mai variata gama de mancaruri gustoase, pline de vitamine si proteine sanatoase, care va dau energie pentru intreaga zi.
361 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică