Bilanţul oficial şi provizoriu al cutremurului, furnizat de oficialităţile italiene (Protecţia Civilă) la ora 16 locală este, de 73 de victime. Cei mai multi sunt în localităţile Amatrice şi Accumoli, în provincia Rieti din regiunea Lazio. Până acum numărul răniţilor este de 100, dar încă nu sunt informaţii cu privire la numărul dispăruţilor.

Cutremur in Italia: Femeie prinsa sub daramaturiFoto: Captura YouTube

Regiunile afectate sunt Lazio, Marche, Abruzzo şi Toscana, dar cutremurul s-a simţit de la Rimini până la Napoli.

Potrivit Protecţiei civile, prima prioritate este căutarea victimelor şi acordarea primului ajutor. În al doilea rând, „trebuie asigurată realizarea unor zone cu corturi şi furnizarea de materiale de primă necesitate în zonele afectate”.

Printre victime nu se numara pana la aceasta ora cetateni romani. Hotnews.ro a luat legatura cu parintele Constantin Holban, de la parohia ortodoxă românească de la Rieti, care ne-a declarat: "Până acum, nu avem ştiri de victime în comunitatea de români. La Rieti nu sunt victime, a fost o sperietură grozavă, dar, din fericire, nu am aflat că ar fi răniţi sau persoane decedate. Din românii pe care i-am contactat, şi la Amatrice (circa 60 de km de Rieti), toţi sunt bine, au răspuns la telefon, dar nu am mai multe informaţii până în acest moment. La un moment dat se vorbea de o româncă rănită la Accumoli, dar nu avem o ulterioară confirmare”.

În regiunea Lazio locuiesc oficial peste 220.000 de români, iar în provincia Rieti (epicentrul cutremurului) - peste 5.400 de conaţionali.

Ambasada României la Roma şi consulatul de la Bologna au pus la dispoziţie numere de telefon pentru acordarea şi preluarea de informaţii:

Consulatul General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche)

Ambasadei României la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria)”

Protecția Civilă (Protezione Civile) 800 840 840 sau 803 555 sau +39 06 828 888 50 (pentru apeluri din afara Italiei)

După seism, Facebook a activat butonul Safety Check pentru rezidenţii din zonele afectate.