Miniatrul Educatiei Mircea Dumitru a declarat intr-un interviu acordat News.ro ca este nevoie de forme diferentiate de certificare a finalului studiilor, care sa vina in intampinarea elevilor care au urmat scolile de meserii astfel incat scolile profesionale sa fie mai active si sa produca o educatie de calitate. Ministrul considera ca este nevoie de mai multe filiere si mai multe tipuri de bacalaureat, dar si de o flexibilitate mai mare in interiorul bacalaureatului teoretic, sustinut la ora actuala de absolventii de clasa a XII-a.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

"Bacalaureatul trebuie diversificat. Pe de o parte, cred ca e nevoie de mai multe filiere si mai multe tipuri de bacalaureat. Pe de alta parte, chiar si in interiorul acestui bacalaureat teoretic ar trebui sa fie o flexibilitate mai mare. Sa raspunda mai mult profilului scolii pe care o absolva elevul sau eleva respectiva", a declarat Mircea Dumitru.

Intrebat despre cazul liceelor cu promovabilitate zero la bacalaureat, Mircea Dumitru a vorbit despre probleme "care persista in sistem", afirmand ca sunt necesare solutii sistemice.

"Dorim foarte mult ca scolile de meserii, scolile profesionale sa fie mai puternice, mai active si sa produca o educatie si o formare de calitate. Prin urmare, ne propunem sa avem si forme diferentiate de certificare a finalului studiilor. Bacalaureatul acesta teoretic nu poate fi un panaceu, nu poate fi o solutie pentru absolut toate tipurile de formare, pregatire si de invatare si cu siguranta ca, in scolile care timp de ani de zile nu au putut sa produca niciun absolvent care sa aiba diploma de bacalaureat, avem anumite probleme pe care trebuie sa le rezolvam in interiorul acelei scoli. Cred ca aceasta diversificare a invatamantului, alturi de invatamantul cunoscut cu valente teoretice, invatamantul profesional va fi una dintre solutiile in viitor, astfel incat mai multi tineri sa poata sa termine studiile cu o anumita meserie, cu o anumita formare. De altfel, odata cu inceperea scolii voi pleca prin tara sa vizitez cat mai multe scoli, licee, pentru a discuta cu profesorii, elevii, si pentru a avea o imagine completa", a declarat ministrul pentru news.ro.

Ministrul Educatiei a vorbit in cadrul inetrviului si despre pensiile specile pentru profesori, prevazute intr-un proiect de lege care a trecut de Camera Deputatilor si care urmeaza sa intre in sedinta de plen din Senat la inceputul noii sesiuni parlamentare.

"Ceea ce pot sa va spun este ca profesorii au castigat si castiga in continuare foarte prost. Salariile lor sunt foarte mici comparativ cu importanta muncii pe care o desfasoara. Prin urmare, orice masura reparatorie, prin care s-ar putea realiza o justitie social reparatorie este binevenita. Daca este vorba de contributivitate pe baza salariilor mici pe care le-au avut nu se pune problema sa aiba o pensie foarte mare", a preizat Mircea Dumitru.