Guvernul a aprobat miercuri o hotarare prin care este stabilita procedura privind elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau de inventii brevetate de catre persoanele private de libertate. Astfel, incepand cu 31 august 2016, detinutii care elaboreaza lucrari stiintifice sau realizeaza inventii in perioada de detentie pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maxim 20 de zile. Reducerea pedepsei de 20 de zile este stabilita indiferent de numarul lucrarilor stiintifice publicate pe durata executarii pedepsei si numai in baza confirmarii caracterului stiintific al lucrarii respective, respectiv a brevetului, in cazul inventiilor. Confirmarea caracterului stiintific va fi facuta de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, prin trei evaluatori a caror identitate va fi confidentiala..

Pana acum, o lucrare era validata printr-o simpla recomandare a unui profesor universitar, fara niciun fel de evaluare. Practic, Guvernul a introdus prin Hotarare de miercuri noi filtre in procedura de stabilire a caracterului stiintific a unei carti scrise in inchisoare.

Reducerea pedepsei cu 20 de zile a fost stabilita initial prin OUG 24/2016 aprobata in luna iunie. Hotararea de miercuri stabileste procedura de elaborare a lucrarilor stiintifice in inchisori.

Guvernul a modificat si completat in acest sens Hotararea nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Potrivit noilor reglementari, confirmarea caracterului stiintific al lucrarilor se face de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), care, in baza unei cereri scrise adresate de catre detinut conducerii penitenciarului, desemneaza aleatoriu trei evaluatori din baza de date. De mentionat ca evaluatorilor nu li se comunica identitatea autorului lucrarii, iar identitatea evaluatorilor ramane confidentiala.

In ceea ce priveste publicarea lucrarii stiintifice, aceasta se realizeaza prin grija si pe cheltuiala detinutului, la edituri recunoscute la nivel academic si fara implicarea administratiei penitenciarului. In cazul inventiilor, demersurile pentru obtinerea brevetului de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci se realizeaza exclusiv de catre detinut.

Elaborarea area de lucrari stiintifice sau realizarea de inventii in timpul pedepsei privative de libertate se poate face numai in baza unei aprobari obtinute in acest sens din partea directorului penitenciarului. La cererea formulata de catre detinut se va anexa si o recomandare scrisa privind relevanta tematicii pentru cercetarea stiintifica si argumentele privind includerea temei intr-un domeniu si specializare universitara stabilite de nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, din partea unui profesor universitar sau a unui conferentiar universitar din specialitatea in care urmeaza sa fie elaborata lucrarea. De asemenea, este prevazuta expres obligatia detinutilor de a suporta cheltuielile generate de acordarea caracterului stiintific al unei lucrari, respectiv de brevetarea unei inventii, potrivit procedurilor de drept comun. In plus, activitatile pe care le implica realizarea unei lucrari stiintifice sau inventii nu pot depasi durata de lucru prevazuta de legislatia muncii si nu se pot suprapune cu alte tipuri de activitati lucrative sau de alta natura pe care le efectueaza detinutii.

Pe perioada elaborarii lucrarii stiintifice sau a inventiei, activitatea detinutului va fi monitorizata de o persoana desemnata din cadrul penitenciarului, care va intocmi un tabel nominal de pontaj la sfarsitul fiecarei zile. La randul sau, detinutul are obligatia de a prezenta zilnic materialele elaborate, care vor fi consemnate intr-un proces-verbal semnat atat de el, cat si de persoana desemnata sa-i monitorizeze activitatea.

In cazul unei decizii de transferare a detinutului intr-un alt penitenciar, activitatea de elaborare a lucrarii stiintifice ori de realizare a unei inventii desfasurata de detinut se suspenda pana la revenirea in penitenciar sau pana la transferarea in alt penitenciar.