Plenul Consiliului Superior al Magistraturii considera ca afirmatiile lansate in spatiul public prin intermediul unor emisiuni difuzate in zilele de 11 si 12 iulie de posturile de televiziune Realitatea TV si Antena 3, preluate ulterior si de alte institutii media, afecteaza credibilitatea justitiei, aducand atingere independentei si impartialitatii procurorilor, precum si independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, potrivit unui comunicat al CSM, citat de Agerpres. Emisiunile vizate sunt 'Jocuri de putere' de la Realitatea Tv (realizata de Rares Bogdan), 'La ordinea Zilei' (Dana Grecu) si 'Sinteza Zilei' (Mihai Gadea) de la Antena 3.

"Verificarile (...) au vizat afirmatiile domnilor Eugen Nicolicea - deputat in Parlamentul Romaniei, Rares Bogdan - realizator TV si Dan Puric - actor, eseist si regizor de teatru, lansate in spatiul public prin intermediul emisiunii 'Jocuri de putere' difuzata de postul de televiziune 'Realitatea TV' si emisiunilor 'La ordinea Zilei' si 'Sinteza Zilei' difuzate de postul de televiziune 'Antena 3' in perioada 11-12 iulie 2016", se arata in comunicatul CSM.

Afirmatiile au fost emise in contextul audierii de catre DNA a Mitropolitului Ardealului, Laurentiu Streza, in calitate de martor intr-un dosar aflat in instrumentarea acestei structuri si au vizat activitatea profesionala a procurorilor DNA si legalitatea masurilor dispuse, fiind pusa in discutie deontologia profesionala a acestora.

Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara la solicitarea vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a unei sesizari a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

"Inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile lansate in spatiul public, in sensul ca activitatea procurorilor are caracter distructiv si urmareste sa loveasca in reperele morale ale propriului popor, aduc atingere independentei sistemului judiciar cu consecinta decredibilizarii acestuia. Mai mult, la nivelul societatii, un astfel de mesaj poate genera un sentiment de revolta si respingere fata de justitie", arata CSM.

Afirmatiile potrivit carora citarea la sediul DNA a unor inalti ierarhi ai Bisericii a reprezentat un act abuziv al procurorilor, intrucat trebuiau gasite alte modalitati "discrete" pentru audierea acestora, reprezinta acuzatii de natura sa creeze o presiune asupra activitatii procurorilor si sa afecteze increderea cetatenilor in independenta, impartialitatea si reputatia lor profesionala, potrivit CSM.

"S-a constatat ca afirmatiile lansate in spatiul public de catre persoane publice care se bucura de o anumita cota de incredere din partea opiniei publice au depasit limitele admisibile ale libertatii de exprimare si pot induce in randul opiniei publice neincrederea in corectitudinea si legalitatea activitatii procurorilor, cu consecinta subminarii independentei, impartialitatii si prestigiului justitiei, elemente esentiale pentru existenta unui stat de drept."