Dacian Ciolos, vizita in Republica Moldova: Se va intalni si cu reprezentanti ai partidelor de opozitie din Chisinau
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul va fi insotit de Vasile Dincu, viceprim-ministru si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, Raluca Pruna, ministrul Justitiei, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, si Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni. Pe agenda vizitei sunt incluse intalniri bilaterale ale ministrilor romani cu omologi si cu alti oficiali din Republica Moldova.
Pe parcursul vizitei in Republica Moldova, premierul Dacian Ciolos va depune o coroana de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din Chisinau si va participa la dejunul de lucru oferit in onoarea delegatiei romane de premierul Pavel Filip.
De asemenea, premierul Dacian Ciolos va merge la gradinita din satul Selemet, raionul Cimislia, inclusa in programul de reabilitare si dotare a gradintelor din Republica Moldova cu asistenta tehnica si financiara din partea Guvernului Romaniei.
"Romania este si va ramane un sustinator neobosit al perspectivei europene a Republicii Moldova. Masurile adoptate la Chisinau in ultimele luni, economice si institutionale, sunt un raspuns firesc la asteptarile cetatenilor, elemente necesare stabilitatii si consolidarii increderii in institutiile statului. Un rol cat mai activ al societatii civile ca partener implicat in promovarea masurilor de reforma si in monitorizarea implementarii acestora este o garantie a continuarii si consolidarii dezvoltarii democratice", considera seful executivului roman, potrivit comunicatului transmis de Guvern.
Vizita la Chisinau a delegatiei romane condusa de premierul Dacian Ciolos are loc in contextul eliberarii primei transe, in valoare de 60 de milioane de euro, din asistenta financiara rambursabila pentru Republica Moldova, astazi, 24 august. Deblocarea acestei prime transe a fost aprobata de Guvern in sedinta de guvern din 3 august a.c., ca urmare a constatarii rezultatelor in realizarea masurilor asumate in acest scop de Republica Moldova.
Acordul privind asistenta financiara rambursabila dintre Romania si Republica Moldova, in suma de pana la 150 milioane euro, a fost ratificat prin Legea nr. 91/6 mai 2016, asa cum a fost completat prin schimbul de scrisori dintre prim-ministrii Romaniei si Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din data de 5 februarie 2016.
Citeste mai multe despre chisinau dacian ciolos ministri
O unire care trebuie pana la un moment dat sa se intample, insa nu se poate realiza daca politicienii din cele 2 tari ( romanesti ), respectiv Romania si Republica Moldova, nu doresc acest lucru, cel al unificarii, si daca majoritatea populatiei din Basarabia, ramana inca de partea Rusiei, nedorind aceasta unificare ( sondajele arata undeva spre valoare ~ 50%, in cazul unui refendum privind unirea ).
Paradoxal, fiindca in Basarabia ar trebui sa fie vocile principale care sa spuna oamenilor ca "unirea va aduce numai beneficii basarabenilor", dar acest lucru nu se intampla din cauza "starii de sanatate" agravate , din punct de vedere civic si patriotist, din partea presei din Republica Moldova.