Partidul Crestin-Social (CSU) din Bavaria si-a reinnoit cererea de desfiintare a dublei cetatenii in Germania. "Pasaportul german nu e un obiect uzat, pe care sa-l iei asa, ca pasaport secundar", a spus secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, pentru Rheinische Post. Cererile Partidului Verzilor, ca fiecare copil nascut in Germania sa primeasca automat un pasaport german sunt "complet deplasate", a adaugat el.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scheuer nu este singur in demersul sau. Si ministrul de Interne german, Thomas de Maizière (CDU), vrea revenirea la vechea lege si anularea reglementarilor actuale privind dubla cetatenie, care au fost introduse acum doi ani, de guvernul de mare coalitie al lui Merkel.

"Eu pledez ca o persoana sa se declare pentru o singura cetatenie. Nu trebuie sa ai doua, pe termen lung" a spus Maizière postului TV ZDF.

Pana in anul 2014, copiii nascuti in Germania din parinti de origine straina au primit la nastere cetatenia germana, putand sa-si pastreze, concomitent, si cetatenia pe care o aveau parintii.

Intre 18 si 23 de ani, ei trebuiau insa sa se decida si sa renunte la unul dintre pasapoarte. Din decembrie 2014, legea a fost relaxata si acesti copii si-au putut pastra ambele cetatenii, pe termen nelimitat.

De Maizière nu vrea sa faca retroactive efectele legii asupra "acestei generatii de tranzitie", in cazul careia el considera drept "bun", "compromisul gasit in cadrul Marii Coalitii". "Insa acest lucru nu trebuie perpetuat", a mai adaugat el.

Cererea ministrului de interne german a fost exprimata cu prilejul intalnirii ministrilor de Interne ai Uniunii [n.r. CDU/CSU] la nivel federal si de land, care a avut loc la finele saptamanii trecute, la Berlin.

In declaratia finala a reuniunii s-a mentionat insa ca problema dublei cetatenii ramane in atentie, fara insa ca, pana in anul 2019 sa se aduca modificari substantiale.

La aceeasi intalnire a fost abordata si problema interzicerii valului integral, care a polarizat puternic discutia. Valul integral (burka) e in dezacord cu societatea [n.r. germana] s-a stipulat in "Declaratia de la Berlin".

Ministrii au cazut de acord asupra conditiei de vizibilitate a fetei. In institutiile publice, pe strada sau la demonstratii, a purta valul integral nu va mai fi permis in Germania.

Abaterile de la aceasta interdictie partiala de port al burkai vor fi considerate incalcari ale ordinii publice si pedepsite cu amenzi.