​Salvamontul a difuzat imagini video de la interventia din masivul Piatra Craiului, unde o persoana grav ranita dupa ce a cazut circa 30 de metri a fost salvata de un elicopter privat, dupa ce un elicopter SMURD nu a putut interveni.

Interventie elicopter in Piatra CraiuluiFoto: Captura Facebook

Femeia a cazut circa 30 de metri , in zona Caldarea Ocolita, pe Braul de Mijloc, intr-o o zona greu accesibila si extrem de periculoasa, precizeaza Dispeceratul National Salvamont, care arata ca aceasta avea fracturi de femur si de antebrat si traumatism cranio-cerebral. Dupa ce salvamontistii au cerut un elicopter pentru recuperarea victimei, la fata locului au sosit doua aparate de zbor, "un elicopter privat care a evacuat victima si salvamontistul din perete, elicopterul SMURD preluand victima si transportand-o la spital".

Iata mai jos imaginile video, difuzate pe contul de Facebook al Dispeceratului National Salvamont:

Reamintim ca femeia a fost salvata dupa mai multe ore, dupa ce, initial, echipa de pe aparatul privat de zbor a fost oprita din misiune deoarece fusese solicitat si un elicopter SMURD, potrivit News.ro.

Pilotul SMURD nu a reusit insa sa ajunga la victima, astfel incat aceasta a fost scoasa pana la urma de echipajul privat.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat ca reprezentantii Salvamont nu au transmis date legate de prapastie, adica adancimea, asa ca elicopterul SMURD care a mers la fata locului nu a fost pregatit.

Prietenii femeii ranite au sunat dupa ajutor la Salvamont Zarnesti, duminica, in jurul orei 13.30 si au anuntat ca aceasta a cazut intr-o rapa din Masivul Piatra Craiului, adanca de cateva zeci de metri, intr-o zona foarte greu accesibila.

Mai multi salvamontisti au ajuns la femeie, dar, ca sa o scoata cat mai repede din prapastie aveau nevoie de un elicopter. Initial, seful Salvamont Zarnesti a cerut ajutorul unei echipe private cu elicopter, specializata in salvarea pe munte. Acesta, insa, a fost oprita din misiune, deoarece autoritatile au trimis in zona si un elicopter SMURD.

"Apartinatorii mi-au spus ca vor plati un elicopter privat sa vina, dar am vorbit si cu autoritatile. A venit elicopterul privat de la Brasov, a survolat zona, s-a retras. Am asteptat sa vina elicopterul de la Mures, ca e dotat, ca au oameni pregatiti. A venit, era deja aproape pe inserat, s-a dus, a zburat departe de munte a venit si a zis ca nu poate. Am luat decizia sa chem din nou elicopterul privat", a declarat, luni, pentru News.ro, Ioan Pivoda, seful Salvamont Zarnesti.

Elicopterul SMURD nu a reusit sa scoata victima din prapastie, astfel ca aceasta a fost recuperata tot de catre echipa privata, dupa mai multe ore de la debutul misiunii de salvare.

Pilotii SMURD Mures au spus ca Salvamont Zarnesti nu a trimis coordonatele zonei in care se afla femeia cazuta in prapastie, respectiv adancimea rapei, astfel ca elicoperul SMURD trimis la locul accidentului avea troliu cu cablu de 50 de metri, desi ar fi fost nevoie de 60-70 de metri, ceea ce dovedeste lipsa de comunicare, a declarat, pentru News.ro, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

"Din ceea ce mi-au spus pilotii nostri reiese ca reprezentantii Salvamont nu au transmis date legate de prapastie, adica adancimea, asa ca elicopterul care a mers la fata locului avea troliu cu cabul de 50 de metri si ar fi fost nevoie de cabu de 60-70 de metri. Daca am fi stiut, puteam aduce un elicopter mai mare, de la Bucuresti, care avea troliu de 100 de metri. Avem inca o problema de comunicare cu echipajele Salvamont", a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Dupa ce a fost scoasa din rapa, femeia a fost stabilizata si urcata in elicopterul SMURD, care a transportat-o la Spitalul din Targu Mures.