Tribunalul Bucuresti a amanat luni pentru 6 octombrie judecarea contestatiei lui Gregorian Bivolaru, liderul spiritual al MISA, fata de executarea pedepsei definitive de sase ani de inchisoare, pentru trafic de persoane si acte sexuale cu minori, anunta Agerpres.

Liderul MISA Gregorian Bivolaru (arhiva)Foto: Agerpres

Potrivit lui Tiberius Barbacioru, avocatul lui Bivolaru, s-a cerut instantei sa fie redusa din pedeapsa perioada in care clientul sau a fost retinut in strainatate, respectiv in Suedia si in Franta.

'Am solicitat ca, din pedeapsa care a fost aplicata domnului Bivolaru de sase ani, sa fie redusa perioada in care acesta a executat perioade de retinere in strainatate, ma refer la Suedia, respectiv Franta, in Paris, in conditiile in care autoritatile romane, pe intreg parcursul procesului penal, au solicitat fie arestarea, fie extradarea, iar autoritatile din tarile respective l-au retinut pana s-au solutionat aceste cereri. Deci, cu aproximatie ar fi cam 348 de zile, aproape un an', a explicat el.

Intrebat daca se cere si o intrerupere a executarii pedepsei, avocatul a infirmat aceasta varianta.

'Nu, asa cum este reglementat de codul nostru de procedura, nu exista aceasta posibilitate, pur si simplu se scade din pedeapsa aplicata', a subliniat Barbacioru.

In acest sens, in cadrul procesului, s-a cerut intocmirea de adrese pentru a fi transmise documente oficiale de la instantele franceze si suedeze, dar si la Interpol pentru a se arata perioada de detentie din cele doua state.

Motivul amanarii de luni a fost lipsa dosarului de fond care este la Tribunalul Sibiu.

Liderul spiritual al MISA a fost condamnat definitiv in iunie 2013 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la sase ani de inchisoare cu executare pentru trafic de persoane si acte sexuale cu minori, insa el nu a fost inchis deoarece fugise din tara.

In luna iulie a acestui an, Bivolaru a fost adus in Romania, dupa ce magistratii francezi au decis ca acesta poate fi extradat. El fusese prins in februarie, in Franta.

Dupa sosirea in tara, Gregorian Bivolaru a cerut Tribunalului Sibiu redeschiderea procesului penal in care a fost condamnat pe motiv ca judecarea lui s-a facut in lipsa. Solicitarea lui are termen in 21 septembrie.

Bivolaru a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de act sexual cu un minor in forma continuata, perversiune sexuala in forma continuata, coruptie sexuala, trafic de minori, act sexual cu un minor in forma continuata, act sexual cu un minor si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei.

Gregorian Bivolaru a reusit sa paraseasca ilegal teritoriul Romaniei, fiind retinut, in aprilie 2005, de politia suedeza in orasul Malmo. Ulterior, autoritatile suedeze i-au acordat azil politic.