Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au transmis, vineri, autoritatilor din Marea Britanie cererea de comisie rogatorie in vederea audierii jurnalistului britanic Stuart Ramsey si a echipei acestuia, care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro.

Sursele citate spun ca urmeaza ca Ramsey si ceilalti membri ai echipei sale de filmare sa fie citati si sa raspunda la o serie de intrebari ale procurorilor romani.

Televiziunea britanica Sky News a transmis, in 7 august, o ancheta jurnalistica despre care a spus ca a fost filmata in Romania, realizata de jurnalistul Stuart Ramsay, in care presupusi traficanti le prezinta jurnalistilor arme pe care ar fi intentionat sa le vanda.

"Nu exista nici un subterfugiu. Stiau ca suntem o organizatie de presa care vrea sa ilustreze ca obtinerea unei arme este relativ usoara si credeau ca le vom cumpara (¬). Ideea este ca nu le pasa cine suntem, atat timp cat eram dispusi sa platim. Pe parcursul intalnirii, au spus clar ca vor vinde oricui: spargator de banci, criminal in masa sau terorist, nu facea nicio distinctie¬, au scris jurnalistii de la Sky News.

Acestia sustin ca s-au intalnit cu traficantii pe o sosea, dupa care i-au urmat intr-o padure unde nu era semnal de la telefon, inainte de a opri pe o pajiste. Doi barbati le-au cerut apoi jurnalistilor sa coboare, i-au perchezitionat, le-au verificat echipamentele si le-au incuiat telefoanele mobile in masina, luandu-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, aratandu-le ce tipuri de arme au de vanzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurari reporterilor ca pot oferi mii de astfel de arme, dar si munitie pentru ele.

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in urma acestui reportaj, afirmand ca a fost un scenariu pus la cale de catre jurnalistii britanici.

In acest caz au fost facute perchezitii si audiati cei patru romani care apar in material. Trei dintre ei - Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, si fratii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics - au fost arestati preventiv in 12 august, dupa ce Curtea de Apel Bucuersti a admis cererea procurorilor DIICOT, care i-au pus pe cei trei sub acuzare pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false. Decizia nu este definitiva, contestatia urmand sa fie judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In 17 august, procurorii DIICOT au aratat, in cererea de arestare preventiva a lui Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics, ca dupa identificarea acestora, in 11 august, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Stuart Ramsay si fata de alti doi jurnalisti britanici de la Sky News, pentru comunicare de informatii false, informatia fiind mentionata in motivarea deciziei de la Curtea de Apel Bucuresti.

DIICOT arata, cand a cerut arestarea preventiva a celor trei romani, ca actiunile celor trei jurnalisti britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din Romania "sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament".

Procurorii DIICOT precizau ca cei trei jurnalisti britanici vor fi citati pentru a fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale.

Conform DIICOT, "toate datele si informatiile comunicate verbal si surprinse ca atare in materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune si componente mass media, inclusiv in mediul virtual, cunoscand caracterul fals al acestora (si anume faptul ca persoanele din video nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal) au pus in pericol securitatea nationala".

In opinia procurorilor DIICOT, "cu rea-credinta, cunoscand ca armele de vanatoare pe care inculpatii romani (care aveau permise de port-arma pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispozitie si pe care le-au filmat ca fiind arme de razboi, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, daca ar fi fost adevarat, ar fi creat impresia ca autoritatile statului roman nu gestioneaza sau nu sunt interesate de a gestiona o asa-zisa problema creata de vanzarea de arme pe teritoriul sau, din motive de incompetenta sau de coruptie".