Medici fara Frontiere (MSF) a anuntat ca isi evacueaza personalul din sase spitale din nordul Yemenului, dupa un raid aerian, luni, impotriva unei unitati pe care ONG-ul o sustinea, soldat cu 19 morti si 24 de raniti, relateaza AFP, citata de News.ro.

Decizia de a evacua personalul "nu este luata usor vreodata", insa "in absenta unor asigurari credibile ca partile implicate in conflict vor respecta statutul protejat al structurilor pentru acordarea de ingrijiri medicale, a personalul care ofera ingrijiri si pacientilor, nu exista alte solutii", a precizat ONG-ul joi, intr-un comunicat.

Potrivit MSF, este a patra oara cand o structura pe care o sustine este atinsa in Yemen, o tara devastata de un an si jumatate de razboi .

ONG-ul afirma ca s-a intalnit, totusi, "in doua randuri, la Riad", in ultimele opt luni, cu "reprezentanti de rang inalt ai coalitiei" arabe sub comandament saudit, care intervine in sustinerea presedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi impotriva rebelilor yemeniti, cu scopul de a obtine "asigurari ca atacurile asupra spitalelor inceteaza".

"Bombardamentele aeriene au continuat in pofida faptului ca MSF a comunicat in mod sistematic partilor aflate in conflict coordonatele GPS ale spitalelor in care lucreaza echipele sale", a deplans oragnizatia nonguvernamentala (ONG).

Raidul de luni a atins Spitalul din Abs, in provincia Hajja (nord), o zona aflata sub controlul rebelilor huthi, aliati cu militari ramasi loiali fostului presedinte Ali Abdallah Saleh.

Cele sase spitale care vor fi evacuate "vor continua sa functioneze" cu personal local, a anuntat MSF.

Spitalul MSF care a fost bombardat luni: