Departamentul Apararii din SUA a precizat joi, la solicitarea agentiei Mediafax privind presupusul transfer al armelor nucleare din Turcia in Romania, ca politica SUA este sa nu confirme sau sa infirme prezenta sau absenta armelor in niciun loc, din motive de securitate.

PentagonulFoto: HotNews.ro

"Este politica SUA sa nu confirme sau sa infirme prezenta sau absenta armelor nucleare in niciun loc, general sau specific", a precizat locotenent-comandorul Patrick Evans de la departamentul de comunicare al Pentagonului.

De asemenea, el a mentionat ca aceasta politica se bazeaza pe nevoia de a bloca accesul adversarilor la informatii militare si de a proteja sistemul de amenintari teroriste sau sabotaj.

"Aceasta politica se bazeaza pe refuzul de a furniza informatii militare care ar putea fi folosite de inamicii efectivi sau potentiali, nevoia de crestere a eficientei in descurajarea amenintarilor nucleare si de a contribui la securitatea armelor nucleare, in special fata de amenintarile de sabotaj sau a celor teroriste", potrivit sursei citate.

Acesta este de altfel raspunsul standard oferit de autoritatile americane cand este vorba de deplasarea sau prezenta armelor nucleare intr-o locatie sau alta.

Statele Unite ar fi inceput mutarea armelor nucleare amplasate in Turcia spre Romania, pe fondul inrautatirii relatiilor dintre Washington si Ankara, afirma doua surse citate joi de site-ul EurActiv.com, insa aceste informatii sunt respinse cu fermitate de MAE.

Conform uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic si politic. "Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este usor de indeplinit", a declarat sursa citata, sub protectia anonimatului. Armele nucleare sunt mutate la baza aeriana de la Deveselu din Romania, a mai precizat sursa citata.

Ministerul Afacerilor Externe si ministrul Apararii au respins informatiile. Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a declarat, la Buzau, intrebat fiind de informatiile potrivit carora Statele Unite au inceput mutarea armelor nucleare amplasate in Turcia spre Romania, ca "nu exista niciun fel de gandire, de planuri in aceasta directie" si ca este vorba despre o speculatie.