Ministerul roman de Externe dezminte informatiile publicate de Euractiv.com potrivit carora Statele Unite au inceput sa transfere armele nucleare din Turcia in Romania, in contextul inrautatirii relatiilor dintre Washington si Ankara.

Arme nucleare americaneFoto: defense.gov

Euractiv.com relateaza joi, citand doua surse independente, ca ar fi inceput deja transferul de la baza aeriana turca Incirlik catre baza de la Deveselu, insa, potrivit unei dintre surse, procedura a fi dificila din punct de vedere tehnic si politic pentru ca "nu este usor sa muti peste 20 de arme nucleare".

Euractiv. com a cerut comentarii pe acest subiect din partea Departamentului de Stat al SUA, al Ministerului roman de Externe si al Ministerului turc de Externe.

MAE a dezmintit informatiile potrivit carora Romania a devenit nou casa a armelor nucleare americane: "Ca raspuns la solicitarea dumneavoastra, Ministerul roman de Externe dezminte ferm informatiile la care ati facut trimitere", a precizat purtatorul de cuvant al MAE.

Departamentul de Stat american a redirectionat solicitarea catre Departamentul de Aparare, care nu a transmis deocamdata o pozitie.

NATO a raspuns solicitarii Euractiv spunand doar ca "aliatii se vor asigura ca toate componentele nucleare de aparare ale NATO vor ramane in siguranta si eficiente".

UPDATE 11:45 Ministerul Apararii Nationale, la solicitarea HotNews.ro: "Pentru detalii in legatura cu informatia privind armele la care va referiti va rugam sa va adresati biroului de presa al Ministerului Afacerilor Externe."