Fostul vicepremier Gabriel Oprea a contestat, miercuri, la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) decizia prin care Consiliul a stabilit cu unanimitate de voturi, in 1 august, ca acesta a plagiat in lucrarea de doctorat sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului vicepremier, potrivit News.ro.

Gabriel OpreaFoto: AGERPRES

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a declarat, pentru News.ro, ca Gabriel Oprea a depus contestatia la CNATDCU miercuri.

Comisia de analiza a contestatiilor din CNATDCU are un termen de zece zile in care se poate intruni pentru a analiza contestatia lui Oprea, potrivit procedurii.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit, in 1 august, cu unanimitate de voturi, ca Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului vicepremier. Gabriel Oprea a avut un termen de 14 zile pentru a contesta decizia.

Fostul vicepremier anunta, in aceeasi zi, ca va contesta decizia CNATDCU, iar daca aceasta va fi mentinuta, va cere Justitiei sa faca lumina, fiind convins ca instanta ii va da dreptate.

Gabriel Oprea a sustinut, pe pagina sa de Facebook, ca in anul 2000 a scris o lucrare de doctorat, "respectand toate normele academice si legale in vigoare la momentul respectiv".

"Nici indrumatorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucuresti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectiva. Repet, este vorba de anul 2000, cand nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect si nici nu ma gandeam ca voi urma un astfel de drum", scria fostul vicepremier.

Oprea mentiona ca, la mai bine de 15 ani de cand a sustinut teza de doctorat, CNATDCU spune ca "ar fi plagiat" in lucrarea respectiva.

"Avem asadar o institutie care mi-a acordat titlul, o structura abilitata legal care a constatat ca lucrarea nu a fost un plagiat si astazi, o Comisie care spune cu totul altceva. Vi se pare normal? Nici mie. Tocmai din acest motiv, voi cere Comisiei, Ministerului si tuturor institutiilor care pot lamuri aceasta situatie sa clarifice contradictia. In acest sens, voi utiliza toate mijloacele legale pe care le am la dispozitie ca cetatean. Prin urmare, voi contesta decizia CNATDCU si, daca decizia va ramane aceeasi, voi cere Justitiei sa faca lumina si sunt convins ca instanta imi va da dreptate", mai scrie fostul vicepremier.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat, intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica", in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzatiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.