Ministrul turc al Dezvoltarii, Lutfi Elvan, a sustinut miercuri, intr-o conferinta de presa la Bucuresti, ca scolile din miscarea Gulen din Romania ar putea fi la baza unei lovituri de stat cum a fost cea din Turcia in 15 iulie, potrivit AFP.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

"Va privim ca pe niste prieteni si va spun cu toata sinceritatea sa aveti mare grija cu scolile organizatiei teroriste FETO, este posibil sa se intample peste ceva vreme si aici ce s-a intamplat in Turcia", a spus ministrul turc.

In ce priveste reactia autoritatilor romane in legatura cu scolile, Lutfi Elvan a spus ca acestea trebuie sa actioneze cum considera ca este corect.

"Noi am trecut prin asa ceva si nu va dorim sa treceti prin aceasta experienta", a mai spus demnitarul.

El a declarat ca in Romania este greu de inteles aceasta "organizatia terorista" cu mai multe fete care practica un tip de islamism distorisionat. De asemenea, ministrul a sustinut ca scolile din miscarea Gulen "racoleaza" copii incepand cu varsta de cinci ani, uneori chiar copii al unor demnitari inalti, in care investesc foarte mult, ca apoi sa-i plaseze in institutii publice.

Demnitarul se afla intr-o vizita de doua zile in Romania, in perioada 16 - 17 august. El a avut o intalnire cu vicepremierul roman Costin Borc, pe care l-a informat in legatura cu situatia din Turcia, dar cei doi oficiali au discutat si despre dezvoltarea relatiilor economice dintre Romania si Turcia. Lutfi Elvan a multumit statului roman pentru "reactia ferma" pe care a avut-o dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie si a subliniat ca Romania este un partener strategic al Turciei.

Puterea de la Ankara il acuza pe predicatorul Fehtulah Gulen, care traieste in exil in SUA, ca s-a aflat in spatele loviturii de stat ratate din luna iulie si cer extradarea sa. Acesta neaga orice implicare.