O comisie de ancheta transpartinica va analiza ce statut legal ar putea fi acordat cetatenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, proiectul vizand protejarea drepturilor acestor persoane dupa iesirea tarii din blocul comunitar, transmite Agerpres citand BBC News. Potrivit deputatei laburiste Gisela Stuart, care va conduce ancheta pentru think tank-ul British Future, cetatenii UE au fost "lasati in incertitudine" dupa referendumul din 23 iunie.

BrexitFoto: AGERPRES

Ministrii din guvernul de la Londra au indicat ca doresc sa protejeze statutul cetatenilor UE, atat timp cat poate fi negociat un acord de reciprocitate.

Parlamentari din toate partidele au atacat insa pozitia guvernului, argumentand ca oamenii "nu sunt moneda de schimb".

Conform dnei Stuart, fost co-presedinte al campaniei Leave, guvernul ar trebui sa lamureasca / clarifice "in curand" faptul ca cetatenilor UE din Marea Britanie - in jur de 3 milioane de persoane - li se va permite sa ramana in tara dupa Brexit.

"Exista un acord larg, in randul opiniei publice, politicienilor si oamenilor de afaceri, privind faptul ca cetatenii UE sunt bineveniti aici si ca guvernul ar trebui sa spuna clar ca pot ramane", a declarat Gisela Stuart. "Acesta este lucrul corect de facut si ceea ce campania Leave a promis tot timpul", a adaugat ea.

Gisela Stuart s-a declarat "increzatoare" ca guvernul va garanta statutul cetatenilor UE, dupa care va urma "o intreaga serie de chestii practice carora trebuie sa li se raspunda", printre care "ce statut legal vor avea (acesti) oameni? Cum isi dovedesc eligibilitatea pentru ramane? Care este data limita si cum gestionam orice posibil val de migratie inainte de a se produce?".

Comisia, care isi va publica raportul in aceasta toamna, va mai analiza si ce drepturi in materie de asistenta medicala si sociala le vor fi acordate cetatenilor europeni de pe teritoriul britanic.

Din comisie fac parte, printre altii, deputata conservatoare Suella Fernandes, fostul vicepresedinte UKIP Suzanne Evans si parlamentara laburista Kate Green.

David Davis, numit secretar pentru Brexit de premierul Theresa May pentru a superviza negocierile de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, a declarat ca doreste sa asigure o "intelegere generoasa" atat pentru cetatenii UE din Marea Britanie, cat si pentru cei britanici de pe teritoriul Uniunii.

Ministri de la Londra au declarat ca ar fi "neintelept" sa se "garanteze" deplin drepturile cetatenilor UE fara un acord pentru britanicii din afara tarii.

Parlamentari din toate formatiunile au atacat insa aceasta pozitie, laburistul Andy Burnham, ministru de interne in cabinetul din umbra, estimand ca "incertitudinea care planeaza asupra dreptului (cetatenilor UE) de a se afla aici echivaleaza cu subminarea vietii de familie in tara noastra".

In opinia lui Mark Sedwill, oficial de rang inalt din Ministerul de Interne, cetatenii UE cu drept de rezidenta permanenta pot ramane in Marea Britanie dupa ce aceasta tara va iesi din Uniune, ei urmand sa se bucure de aceleasi drepturi.

Drepturile celor carora li s-a acordat permis de rezidenta dupa cinci ani sunt "foarte clar" prevazute in lege, ceea ce echivaleaza cu o garantare a viitorului lor statut, a subliniat Sedwill.