Volumul "Pas cu pas", scris de presedintele Klaus Iohannis, va fi lansat la a 23-a editie a Targului International de Carte de la Beijing, unde Romania este invitata de onoare, potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Roman. In cadrul evenimentelor de la Beijing, NIRO INVESTMENT GROUP, grupul de firme detinut de Nicolae Dumitru, condamnat in prima instanta la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru coruptie in Dosarul Microsoft, sponsorizeaza o piesa de teatru.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Lansarea volumului "Pas cu pas" va avea loc in 25 august, la Noul Centru Expozitional din Beijing. Potrivit comunicatului ICR, volumul a fost tradus de prof. univ. Dong XiXiao. La eveniment va participa si Ligia Deca, consilier de stat in Administratia Prezidentiala la Departamentul Educatie si Cercetare, dar si un vicepresedinte al ICR.

HotNews.ro a cerut Administratiei Prezidentiale sa explice de ce a acceptat presedintele Klaus Iohannis sa fie reprezentat atat prin intermediul cartii, cat si prin intermediul prezentei consilierului de stat Ligia Deca la un eveniment sustinut financiar de NIRO INVESTMENT GROUP.

Editura Curtea Veche, care a publicat volumul in limba romana, a precizat, pentru HotNews.ro, ca "traducerea in limba chineza a acestei carti face obiectul unui contract comercial intre Curtea Veche Publishing si editura Zhong Yi (China Translation & Publishing House) din Beijing (trad. conf. univ. dr. Dong Xixiao)".

Potrivit sursei citate, "traducerea si publicarea volumului nu au implicat nicio forma de finantare publica romana, acestea fiind suportate in intregime de editura chineza".

Editura precizeaza ca volumul a fost publicat in cursul anului 2015 in limbile maghiara (editura Cser, in traducerea lui Lakatos Mihaly) si bulgara (editura Ciela Norma, in traducerea doamnei Martina Ganceva).

"In toate cele trei cazuri, volumul a fost tradus la cererea editurilor straine", adauga editura.

ICR: Nicio contributie financiara sau de alt tip la acest proiect

ICR a precizat, intr-un raspuns la solicitarea HotNews.ro, ca Institutul "nu a avut nicio contributie financiara sau de alt tip la acest proiect", respectiv lansarea cartii Pas cu Pas a lui Klaus Iohannis.

"Initiativa traducerii si a lansarii in cadrul targului de carte apartin editorului chinez. Drepturile de autor au fost obtinute de la Editura Curtea Veche", se arata in raspunsul ICR.

Institutul Cultural Roman adauga ca evenimentul de lansare "apartine Editurii Zhong Yi si nu are loc la standul Romaniei, ci la una din scenele targului de carte, Authors' events corner, in data de 25 august".

"In programul de evenimente organizate de Institutul Cultural Roman la Targul International de Carte de la Beijing sunt incluse toate lansarile volumelor autorilor romani aparute recent in limba chineza, scopul urmarit fiind ca programul sa fie unul cat mai divers. Printre volumele in limba chineza lansate la standul Romaniei la acest targ de carte se vor afla: Cartograful puterii de Gabriel Chifu, Editura Huacheng, Guangzhou, traducere: Lin Ting si Zhou Guanchao; Poezia Romana Contemporana, Editura Huacheng, Guangzhou, traducere: Gao Xing, redactor-sef al revistei Literatura straina; Aforisme de Lucian Blaga, Editura Huacheng, Guangzhou, traducere: Lu Xianggan; Gramatica Limbii Romane Contemporane, tradusa de prof. univ. Dong Xixiao, Editura Studii si cercetari lingvistice, Beijing; Aforisme de Valeriu Butulescu, Editura Zhohg Yi, Beijing, traducere: Chen Xiaoying", mai precizeaza ICR.

Intrebat in legatura cu sponsorizarea oferita de Niro Investment Group, ICR a raspuns, prin vocea lui Bogdan Popescu, director Centrul Naţional al Cărţii, ca grupul "este strict implicat in sustinerea spectacolului 'Angajare de clovn' de Matei Vișniec, în interpretarea actorilor Magda Catone, Paul Chiribuță, Ionel Mihăilescu ce se va juca în data de 21 august, la orele 18.30, la Centrul Cultural al Primăriei Dongcheng".

Precizam ca in varianta initiala a comunicatului, Niro Investment Group aparea mentionat ca sponsor al evenimentului.