Moscova intentioneaza sa deschida 22 de sectii de votare in Transnistria pentru alegerile legislative din Rusia, in pofida faptului ca autoritatile de la Chisinau au sugerat ca se opun unei astfel de actiuni, scrie Deutsche Welle pe pagina electronica, potrivit Mediafax.

Ambasada Rusiei si-a anuntat intentia de a deschide 25 de sectii de votare pe teritoriul Republicii Moldova: patru in localitatile din dreapta Nistrului (una la Chisinau, una la Balti, una la Comrat, cu un punct mobil la Cahul) si 22 in regiunea transnistreana.

Chisinaul a anuntat ca pe adresa Ministerului de Externe si Integrarii Europene au parvenit cateva note verbale din partea Ambasadei Federatiei Ruse in Republica Moldova prin care autoritatile moldovene sunt rugate sa contribuie la facilitarea organizarii si desfasurarii pe teritoriul Republicii Moldova a alegerilor deputatilor pentru Duma de Stat a Rusiei, care sunt programate pentru data de 18 septembrie.

Ministerul moldovean de Externe a sugerat Rusiei sa se abtina de la deschiderea sectiilor de votare in localitatile din regiunea transnistreana, controlate de regimul separatist, avand in vedere "imposibilitatea asigurarii conditiilor de securitate necesare pentru desfasurarea alegerilor". Elena Gorodetkaia, sefa pretinsei autoritati electorale din regiunea separatista, a declarat ca noua sectii de votare vor fi deschise la Tiraspol, cinci la Bender, cate doua in Rabnita si Dubasari si cate una la Grigoriopol, Dnestrovsc, Camenca si Slobozia.

Alte doua sectii de votare ar urma sa fie deschise pentru militarii rusi prezenti in regiunea separatista. Gorodetkaia a mai mentionat ca, la alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei, in regiunea transnistreana sunt asteptati la urne peste 180.000 de alegatori cu cetatenie rusa (fata de 160.000 in 2011, atunci cand la scrutin au participat 52.000 de alegatori din regiunea separatista).

Subiectul deschiderii celor 22 de sectii de votare in regiunea transnistreana a fost discutat pe 10 august, la o intalnire a presedintelui regiunii separatiste de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, cu ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Farit Muhametsin.