Manifestarile dedicate Zilei Marinei au inceput in jurul orei 10.00, in Portul Constanta, odata cu sosirea presedintelui Klaus Iohannis care a fost intampinat de Gara de Onoare. Mii de persoane au venit in port ca sa urmareasca evenimentul ce a debutat cu ridicarea celui mai mare drapel din Constanta pe catargul de pe faleza in timpul intonarii Imnului National, transmite News.ro.

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns in Portul Constanta la ora 9.55 si a fost intampinat de Garda de Onoare. Imediat dupa, a inceput intonarea Imnului National si ridicarea celui mai mare drapel din Constanta pe catargul de pe faleza, iar militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul si Marele Pavoaz, in acordurile Imnului National.

In timpul ceremoniei, din Portul Tomis s-au auzit 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn.

Dupa acest moment urmeaza cuvantul de deschidere al Sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Alexandru Mirsu si citirea Ordinului Comun al Ministrului Apararii Nationale, Ministrului Transporturilor si al Ministerului Afacerilor Interne privind sarbatorirea Zilei Marinei Romane 2016.

La ora 10.20, un sobor de preoti va oficia o ceremonie religioasa si vor fi depuse ancore de flori pe mare, in memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, insotit de alaiul sau, va veni de pe mare, pentru a deschide festivitatile marinarilor, iar din Portul Tomis va fi prezentat in premiera un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00, este programata inceperea exercitiului demonstrativ FNR 16, care cuprinde respingerea atacului aviatiei inamice, cautarea si atacul submarinului inamic, in timpul careia va fi lansata o torpila de exercitiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansata, in premiera, o geamandura hidroacustica pentru localizarea submarinului, respingerea desantului maritim. Publicul va primi si o invitatie la vals din partea celor trei remorchere maritime, nou intrate in serviciul Fortelor Navale Romane in acest an, dupa care va urma defilarea navelor si a aviatie civile.

Garda de Onoare va incheia manifestarile de pe faleza din fata Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta in Portul Tomis, unde vor organiza traditionalele jocuri marinaresti.

De la ora 20.00, pe faleza din fata Cazinoului din Constanta, Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine un spectacol in aer liber, pana la ora 22.00, cand la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Marasesti va fi, in premiera, un foc de artificii. Ulterior, marinarii se vor retrage cu torte pe itinerariul Vraja Marii - Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Farmacia Miga - Prefectura Constanta - Statuia Victoriei.

La manifestarile prilejuite de Ziua Marinei vor fi prezenti si politisti de frontiera care vor participa cu ambarcatiuni la activitatile si exercitiile demonstrative organizate cu acest prilej.

Astfel, marinarii din cadrul Politiei de Frontiera vor lua parte la ceremoniile de ridicare a pavilionului si marelui pavoaz, vor depune coroane de flori in cinstea eroilor marinari, vor participa la jocurile marinaresti (trasul la parama, alergarea in sac, alergarea cu oul in lingura) si isi vor prezenta navele si ambarcatiile din dotare.

Nava amiral "Stefan cel Mare" a Politiei de Frontiera va participa la un exercitiu organizat de Fortele Navale Romane, privind combaterea migratiei ilegale pe mare concomitent cu cautarea si salvarea navelor aflate in pericol, exercitiu realizat in colaborare cu navele Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM), din subordinea Ministerului Transporturilor.