Presedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj luni cu ocazia zilei de Adormirea Maicii Domnului.

"Praznuim astazi una dintre marile sarbatori ale crestinatatii, Adormirea Maicii Domnului. Astfel de momente sunt un bun prilej pentru noi sa luam exemplul de tarie si speranta al Sfintei Marii si sa ne gandim, de asemenea, la cat de importante sunt credinta si generozitatea in societatea noastra.

Va transmit cele mai bune ganduri si va doresc o zi linistita!", a scris seful statului pe pagina sa de Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis participa luni, la Constanta, la festivitatile organizate de Ziua Marinei Romane acolo unde aproximativ 3 000 de militari si peste 40 de nave vor face spectacol. Ziua Marinei Romane, sarbatorita la 15 august, este strans legata de sarbatoarea religioasa a Sfintei Maria, considerata ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Potrivit programului anuntata de Administratia Prezidentiala, seful statului se va afla la ora 09,55, pe faleza din fata Comandamentului Flotei din Constanta, la manifestarile organizate de Ziua Marinei Romane.

Programul complet al manifestarilor din portul Constanta

La ora 10.00, va fi ridicat cel mai mare drapel din Constanta pe catargul de pe faleza, iar militarii de la bordul navelor vor arbora pavilionul, geacul si Marele Pavoaz, in acordurile Imnului National. Din Portul Tomis vor rasuna cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, dupa care va urma cuvantul de deschidere al Sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Alexandru Mirsu si citirea Ordinului Comun al Ministrului Apararii Nationale, Ministrului Transporturilor si al Ministrului Administratiei si internelor privind sarbatorirea Zilei Marinei Romane 2016.

La ora 10.20, un sobor de preoti va oficia serviciul religios si vor fi depuse ancore de flori pe mare, in memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, insotit de alaiul sau, va veni de pe mare, pentru a deschide festivitatile marinarilor, iar din Portul Tomis, va fi prezentat in premiera un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00, este programata inceperea exercitiului demonstrativ FNR 16, care cuprinde urmatoarele secvente: respingerea atacului aviatiei inamice; cautarea si atacul submarinului inamic, in timpul careia va fi lansata o torpila de exercitiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansata, in premiera, o geamandura hidroacustica pentru localizarea submarinului; respingerea desantului maritim.

Publicul va primi si o invitatie la vals din partea celor trei remorchere maritime, nou intrate in serviciul Fortelor Navale Romane in anul 2016, dupa care va urma defilarea navelor si a aviatie civile.

Garda de Onoare va incheia manifestarile de pe faleza din fata Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta in Portul Tomis, unde vor organiza traditionalele jocuri marinaresti.

De la ora 20.00, pe faleza din fata Cazinoului din Constanta, Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine un spectacol in aer liber, pana la ora 22.00, cand la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Marasesti va fi realizat, in premiera, un foc de artificii. Ulterior, marinarii se vor retrage cu torte pe itinerariul Vraja Marii-Comandamentul Flotei-Piata Ovidiu-Farmacia Miga-Prefectura Constanta-Statuia Victoriei-punct terminus.