15 august este una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii, care marcheaza ziua in care Fecioara Maria s-a mutat din viata pamanteasca la cer. Pentru orodocsi poarta denumirea de Adormirea Maicii Domnului, pentru ca in Biserica Orotdoxa "adormirea" este termenul folosit atunci cand se vorbeste de sfarsitul vietii pamantesti si pentru ca nu se poate vorbi despre "moartea" unui sfant, in timp ce in credinta Bisericii Romano-Catolice sarbatoarea este denumita Inaltarea Fecioarei Maria, cu referire la ridicarea trupului Maicii Domnului la cer, la sfarsitul vietii sale pe pamant.

Sfanta Maria, semnificatia sarbatorii

Despre sfarsitul vietii pe pamant a Maicii Domnului nu sunt informatii in Evanghelii, ci doar in scrierile a patru parinti ai bisericii crestine: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin. Cu trei zile inainte de sfarsitul sau, Maica Domnului a fost anuntata de Arhanghelul Gavriil, care i-a anuntat si nasterea lui Iisus Hristos, de trecerea la cele vesnice, iar Maria s-a bucurat si s-a rugat pe Muntele Maslinilor, iar copacii s-au aplecat in fata ei, asa dupa cum arata scrierile crestine.

Au venit toti apostolii raspanditi in lume pentru a propovadui Evanghelia, cu exceptia Sfantului Toma care a ajuns cu cateva zile mai tarziu, dupa ce Maria fusese inmormantata. Pentru ca a vrut sa o vada inca o data, Toma i-a convins pe ceilalti apostoli sa deschida mormantul Maicii Domnului si asa au descoperit ca trupul nu mai era in mormant.

De aceea Biserica Romano-Catolica se refera la acest eveniment ca la Inaltarea Fecioarei, considerand ca disparitia trupului Maicii Domnului din mormant se explica prin faptul ca Ea a fost inaltata cu trupul la Cer.

Mormantul Sfintei Fecioare se afla in Gradina Ghetsimani din Ierusalim si este vizitat zilnic de mii de credinciosi din toata lumea.

Zeci de mii de credinciosi in pelerinaj de Sfanta Maria Mare

Ortodocsii s-au adunat mai ales la manastirile Rohia, Moisei, Sambata si Putna, iar catolicii au mers la Radna si Cacica. Cel mai mare pelerinaj de Sfanta Maria este in fiecare an la manastirea Nicula, in judetul Cluj, unde in fiecare an de 15 august vin zeci de mii de credinciosi din toata tara. Acolo, in Biserica veche a manastirii, se afla o icoana care a lacrimat in mod miraculos la sfarsitul secolului al XVII-lea.

In calendarul popular, de Santa Maria Mare se marcheaza trecerea de la vara la toamna, iar marinarii sarbatoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei. In 15 august este si onomastica a 2,2 milioane de romani. Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sarbatoare legala si zi nelucratoare la noi, la fel ca si in alte zece tari europene - Franta, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau in unele landuri din Germania.