Spitalele din Alba Iulia si Blaj au fost amendate cu cate 10.000 de lei in urma anchetei declansate de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Alba in cazul fetitei de 11 ani, aflata in plasament maternal, care a decedat la cateva zile dupa ce s-a intepat accidental in picior intr-un cui, informeaza Agerpres.

Seful DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca ancheta epidemiologica nu a fost inca finalizata, dar in urma controalelor inspectorii au aplicat doua sanctiuni, in valoare de 10.000 de lei fiecare, spitalelor din Blaj si Alba Iulia pentru nerespectarea procedurilor.

Astfel, Spitalul Municipal Blaj a fost amendat pentru nerespectarea procedurilor de transfer al pacientului critic intre sectii, iar Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia pentru ca nu a raportat DSP-ului cazul, fiind vorba de o suspiciune de Tetanos.

"La data controlului la Spitalul Municipal Blaj nu a putut fi prezentat protocolul de transfer interclinic al pacientului critic, ci doar un acord de colaborare care nu era contrasemnat de Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia. A fost aplicata o sanctiune de 10.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor de transfer. Spitalul din Alba Iulia a fost sanctionat pentru neraportarea cazurilor suspecte sau confirmate de Tetanos, care ar fi trebuit sa se faca in maximum cinci zile la sediul DSP Alba", a declarat Alexandru Sinea.

Acesta a subliniat ca institutia pe care o conduce nu este abilitata si nu se poate pronunta in privinta unei legaturi de cauzalitate intre moartea fetitei si neregulile constatate la cele doua spitale.

Sinea a precizat ca DSP a informat oficial Colegiul Medicilor Alba cu privire la acest caz pentru ca acesta sa-si desfasoare propria ancheta.

"DSP nu are competente, conform legii, sa ancheteze o eventuala culpa medicala", a conchis Sinea.

O fetita de 11 ani, aflata in plasament maternal, a decedat la cateva zile dupa ce s-a intepat accidental in picior intr-un cui, minora fiind tratata anterior decesului in patru spitale din judetele Alba si Mures.

Potrivit unui raport al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Alba, minora de 11 ani s-a intepat in seara de 26 iulie intr-un cui la piciorul stang, in timp ce se afla in gospodaria asistentului maternal. Dupa doua ore, fetita a ajuns la spitalul din Tirnaveni, judetul Mures, unde i s-a administrat tratament cu Tetatox, o injectie intramusculara, revenind in familia asistentului maternal.

Dupa trei zile fetita a fost dusa la spitalul din Blaj deoarece prezenta durere la piciorul stang. Ea a fost consultata de un medic specialist medicina de urgenta, fiind tratata cu o crema si pansata. Potrivit DGASPC Alba, medicul i-a recomandat fetitei "sa calce normal ca nu se intampla nimic". Dupa alte doua zile, minora a ajuns din nou la UPU Blaj, cu dureri de spate, de picior si la nivelul maxilarului si nu putea sa inghita. Fetita a ramas peste noapte la acest spital, unde i s-a administrat perfuzie cu calciu si antibiotic, ulterior fiind transferata cu salvarea la UPU Alba Iulia, cu hipertonie generalizata. Dupa ce i s-au efectuat o serie de investigatii medicale, s-a dispus transferul cu un elicopter SMURD la Cluj. Din cauza conditiilor meteo, elicopterul cu fetita a fost redirectionat spre UPU Pediatrie Mures.

"In data de 2 august 2016, medicul care a preluat cazul minorei a comunicat telefonic ca 'ne aflam in situatie de tetanos, nu avem un diagnostic, s-au prelevat probe pentru analize si asteptam rezultatele. Starea copilului este grava, este intubata si sedata'. In data de 3 august 2016, acelasi medic specialist ne-a comunicat telefonic diagnosticul stabilit 'TETANOS', iar starea de sanatate a minorei s-a agravat. Medicul specialist declara ca este nevoie urgenta de ser antitetanos, ser pe care il asteapta de la Cluj si spera ca acesta sa nu ajunga prea tarziu. Medicul specialist a fost intrebat telefonic daca vaccinul antitetanos facut la Spitalul Municipal Tarnaveni nu si-a facut efectul. Acesta declara ca 'aceeasi intrebare ne-am pus-o si noi', fara sa ne ofere un raspuns concret. Ulterior declara ca vaccinul 'nu a fost suficient' '', se arata in raportul DGASPC Alba.

Conform aceleiasi surse, chirurgul a constatat, la interventia chirurgicala pentru deschiderea ranei, ca este o plaga profunda, pana la calcaneu, care s-a inchis repede, iar in adanc au ramas toxine care au actionat. In seara de 3 august, minorei i-a fost administrat serul antitetanos, starea acesteia ramanand critica. O zi mai tarziu medicii au transmis ca prognosticul este rezervat. In dupa-amiaza zilei de 5 august, asistentul maternal profesionist a fost contactat telefonic de reprezentantii Spitalului din Tirgu Mures, care i-au comunicat faptul ca minora a decedat.