Jurnalistii britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din Romania vor fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale, DIICOT apreciind ca actiunile acestora pe teritoriul Romaniei "sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Prin intermediul unei comisii rogatorii internationale, procurorii DIICOT-Structura Centrala vor proceda la citarea jurnalistilor britanici, in vederea audierii acestora", precizeaza DIICOT, citat de News.ro.

Conform DIICOT, "toate datele si informatiile comunicate verbal si surprinse ca atare in materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune si componente mass media, inclusiv in mediul virtual, cunoscand caracterul fals al acestora (si anume faptul ca persoanele din video nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal) au pus in pericol securitatea nationala".

In opinia procurorilor DIICOT, "cu rea-credinta, cunoscand ca armele de vanatoare pe care inculpatii romani (care aveau permise de port-arma pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispozitie si pe care le-au filmat ca fiind arme de razboi, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, daca ar fi fost adevarat, ar fi creat impresia ca autoritatile statului roman nu gestioneaza sau nu sunt interesate de a gestiona o asa-zisa problema creata de vanzarea de arme pe teritoriul sau, din motive de incompetenta sau de coruptie".

De asemenea, DIICOT apreciaza ca "absolut inacceptabil si de neinteles" modul de exprimare adoptat de catre jurnalistul britanic si preluat de catre angajatorul sau, postul de televiziune.

DIICOT apreciaza ca "actiunile grupului de ziaristi britanici pe teritoriul Romaniei sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului roman, de natura a aproviziona cu armament de razboi deosebit de periculos grupari teroriste din vestul Europei (deseori zguduit in ultimii ani de atentate teroriste) si din Orientul Mijlociu, aceste fapte, daca ar fi reale, circumscriindu-se finantarii terorismului islamic de catre statul roman prin complicitatea lasa sau pasiva a autoritatilor acestora".

"In lipsa unei interventii rapide si eficiente a autoritatilor romane, toate aceste aspecte ar fi ramas in memoria publica asa cum autorii acestora au dorit sa le infatiseze", spun procurorii DIICOT.

Ei precizeaza ca este avuta in vedere notiunea de securitate nationala, astfel cum este definita din art. 1 din Legea 51/1991, acest act normativ fiind cel care asigura si stabileste cadrul general al tuturor faptelor circumscrise securitatii nationale a Romaniei.

Jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a realizat reportajul, a scris, joi seara, pe contul sau de Twitter, ca reportajul sau despre vanzarea ilegala de arme in Romania este real si se intreaba de ce ar fi cineva certat in instanta pentru ca "dezvaluie o realitate".