Procurorii DIICOT iau in calcul sa extinda acuzatiile si pentru jurnalistii britanici de la Sky News care au realizat reportajul privind traficul de arme din Romania, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Presupusii traficanti de arme din RomaniaFoto: Captura SkyNews

De asemenea, procurorii vor merge pe o noua acuzatie, respectiv infractiuni contra securitatii nationale prin comunicarea de informatii false, prevazuta la art. 404 din Codul penal.

Articolul 404 prevede urmatoarele: "Comunicarea de informatii false. Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani".

Joi, procurorii DIICOT au reluat audierile in dosarul presupusului trafic de arme prezentat de televiziunea britanica Sky News, la DIICOT fiind citati trei dintre suspectii implicati in acest caz.

Este vorba de Aurelian Szanto, Levente Pantics si Attilla Szaba Pantics, care au dat declaratii si in cursul zilei de miercuri.

Aurelian Mihai Szanto, cel care a jucat rolul de intermediar, a declarat miercuri ca a fost pacalit de jurnalistii britanici deoarece acestia i-au spus ca este vorba de un documentar si ca la final se va face o mentiune despre faptul ca reportajul este o fictiune.

De asemenea, el a spus ca ziaristii britanici i-au spus ca filmarea trebuie sa se desfasoare intr-un loc foarte retras, "ascuns de ochii lumii", iar in documentar se va preciza ca se afla la granita cu Ucraina. Barbatul a recunoscut ca jurnalistii britanici i-au cerut ca persoanele care apar in reportaj sa fie cat mai "reale", respectiv sa fie mascate si sa poarte haine militare.

Pe de alta parte, Stuart Ramsay a scris, miercuri, pe Twitter, ca informatiile despre traficantii de arme din Romania sunt reale si ca institutiile romane sunt puse in dificultate: "Sa se calmeze toata lumea! Povestea este adevarata. Nimeni nu a fost platit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestari. Guvernul este pus in dificultate. Faceti fata realitatii!".