Sicriul cu trupul neinsufletit al Reginei Ana a fost depus miercuri seara in Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei, potrivit Agerpres.

Regina Ana si Regele Mihai in tinereteFoto: Captura video

Aici va fi oficiata o rugaciune catolica, prezidata de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, in prezenta reprezentantului Patriarhiei Romane, IPS Iosif, mitropolitul ortodox roman al Europei Occidentale si Meridionale.

Joi si vineri, intre orele 8,00 si 22,00, toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal.

Slujba de inmormantare a Reginei Ana este programata pentru sambata, in Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Arges.

Regina Ana a murit pe 1 august, la Spitalul din Morges, in Elvetia.

Atat presedintele Klaus Iohannis cat si premierul Dacian Ciolos au venit, miercuri, la Castelul Peles din Sinaia, pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana. Cei doi au depus coroane de flori si au aprins lumanari.

Seful statului a scris miercuri in cartea de consoleante deschisa la Castelul Peles ca exemplul de comportament personal si loialitate o asaza pe Regina Ana intre simbolurile Romaniei contemporane.

"Compasiunea si regretul meu profund pentru disparitia majestatii sale Regina Ana a Romaniei. Simplitatea si caldura umana a Reginei Ana, precum si exemplul personal de comportament si loialitate o asaza intre simbolurile Romaniei contemporane. In aceste momente de adanca tristete, transmit condoleantele mele intregii familii regale. Dumnezeu s-o odihneasca in pace!", a fost mesajul presedintelui in cartea de condoleante.

Regele Mihai I participa la inmormantarea Reginei Ana si a anuntat ca va ramane pe perioada funeraliilor regale in resedinta din Elvetia, alaturi de prieteni si apropiati, de angajati ai Casei Majestatii Sale si de doua maici ortodoxe detasate la resedinta.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, sotia regelui Mihai, a decedat luni, 1 august, la varsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, in Elvetia.

Ultimele funeralii regale din tara noastra au avut loc la 24 iulie 1938, cand Regina Maria a fost condusa pe ultimul drum. La dorinta Majestatii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta traditia inaintaselor Majestatii Sale.