Așa zisa investigație făcută de jurnaliștii britanici de la Sky News este de fapt un aranjament pus la cale la Londra, lucru recunoscut de pretinșii traficanți de arme. „Traficanții” au fost tocmiți să joace rolul, fiind plătiți pentru prestația lor, scrie Euractiv.ro.

Procurorii DIICOT au descins miercuri dimineață la locuințele celor ce apar în materialul difuzat de televiziunea Sky News și au efectuat percheziții. Cu toții sunt din județul Bistrița Năsăud. Unul dintre ei a recunoscut încă de marți seară.

Acesta a povestit anchetatorilor în detaliu cum s-au desfășurat lucrurile. Conform declarațiilor sale, românul, stabilit în Marea Britanie, ar fi fost contactat de jurnaliștii de la Sky News pentru a realiza un reportaj despre traficul de arme din România. Cei doi s-au cunoscut prin prisma faptului că și românul lucrează la o televiziune din Marea Britanie.

Românul a fost de acord și a cerut pentru prestația sa 1.000 de euro. Ulterior, acesta a contactat în România o rudă și i-a spus că trebuie să joce un rol într-un material filmat de Sky News, să pretindă că sunt traficanți de arme.

De altfel, românul a povestit polițiștilor din Bistrița că scenariul despre cum urma să se desfășoare reportajul a fost stabilit la Londra de către jurnaliștii Sky News. Jurnaliștii le-ar fi spus inclusiv ce să spună în fața camerei de luat vederi.

Procurorii care au verificat „investigația” spun că armele prezentate în film sunt arme de vânătoare și că toți cei care apar în video dețin permis de port armă. În urma perchezițiilor au fost găsite toate armele, iar acestea sunt deținute legal, susțin surse judiciare. A fost găsită inclusiv arma AKM 47, folosită în zonele montane de pădurari.

Procurorii au luat urma jurnaliștilor britanici, care au aterizat la Târgu Mureș, de unde au închiriat o mașină pentru a merge la Bistrița. La hotelul în care au fost cazați apare pe camerele de luat vederi și românul tocmit la Londra, care s-a întâlnit cu jurnaliștii pentru a pune la punct ultimele detalii legate de cum vor decurge lucrurile.

Citeste tot articolul pe Euractiv.ro