Tot necesarul de manuale scolare pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a, de aproximativ 3.600.000, vor fi achizitionate de Ministerul Educatiei pentru anul scolar 2016 - 2017, a precizat marti pentru Agerpres purtatorul de cuvant al institutiei, Mirabela Amarandei.

Manuale scolareFoto: Agerpres

"Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) va achizitiona tot necesarul de manuale pentru elevii de clasele a XI-a si a XII-a pentru anul scolar 2016 - 2017. Dupa cum stiti, aceasta este o noutate in ceea ce priveste elevii claselor a XI-a si a XII-a. Vorbim asadar despre un necesar de aproximativ 3.600.000 de manuale ca urmare a solicitarii venite din partea unitatilor de invatamant. Pentru 3.300.000 de manuale oferta primita din partea editorilor cu care s-a negociat in aceste zile corespunde cererii unitatilor de invatamant. Pentru restul de aproximativ 300.000 de manuale unitatile de invatamant, acolo unde este nevoie, vor veni cu noi optiuni, care vor raspunde ofertei ferme a editurilor cu care s-a negociat in aceste zile", a explicat Amarandei.

Ministerul Educatiei a anuntat anterior, printr-un comunicat de presa, ca va achizitiona peste 3.300.000 de manuale, din necesarul total de circa 3.600.000, in urma aprobarii de catre ministrul Mircea Dumitru a procedurii de asigurare a manualelor gratuite pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a. Potrivit ministerului, celelalte aproximativ 300.000 de titluri vor fi acoperite prin recorelarea optiunilor scolilor cu oferta disponibila in acest moment.

"Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a finalizat negocierile cu editurile care detin manuale scolare pentru clasele a XI-a si a XII-a in portofoliile lor editoriale. (...) Suma de achizitie negociata si agreata este de 30 milioane lei. (...) In cursul acestei saptamani, editurile vor primi comenzi ferme, iar contractele vor fi semnate saptamana viitoare de fiecare inspectorat scolar judetean", se arata in comunicatul de presa.

MENCS a precizat ca negocierile si celelalte demersuri in vederea asigurarii manualelor scolare gratuite pentru elevii din ciclul superior al liceului, in anul scolar 2016 - 2017, sunt coordonate de secretarii de stat Monica Cristina Anisie si Gabriel Liviu Ispas.

"Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a solicitat celor doi secretari de stat sa dispuna toate masurile necesare pentru finalizarea acestui proces in termenele asumate, astfel incat la inceputul anului scolar 2016 - 2017 toti elevii din clasele a XI-a si a XII-a sa beneficieze de manuale gratuite", sustine sursa citata.

Conform prevederilor Legii Educatiei, elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/ autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.