La aproape 16 ani dupa ce a inceput greva foamei, Irom Chanu Sharmila, supranumita “Doamna de Fier a Indiei” va manca marti prima sa masa de dupa aceasta perioada, scrie The Guardian.

Activista de 44 de ani, care a devenit un simbol al rezistentei impotriva violentei statului in statul Manipur (nord-estul Indiei), macinat de violente, isi va incheia lungul protest, in conditiile in care va aparea in fata unei instante sub acuzatia de tentativa de sinucidere.

Ea se afla sub control judiciar de la inceputul grevei foamei, in 2000, cand a cerut stoparea puterilor speciale acordate fortelor de securitate in aceasta regiune care se confrunta cu o insurectie separatista.

Femeia a fost inchisa intr-o camera de spital din cel mai mare oras din Manipur, Imphal, fiind acuzata de tentativa de sinucidere, si a fost hranita fortat de o sonda nazala de mai multe ori pe zi.

"Am decis sa pun capat celor 16 ani de greva a foamei in 9 august si sa ma prezint la alegeri drept candidat independent", a spus aea pe 26 iulie, la iesirea din tribunalul din Imphal.

"Lupta mea a fost solitara pana acum, astfel incat am decis sa conduc razboiul impotriva legii de maniera democrata devenind parlamentar, in loc sa imi continui greva", a adaugat ea.

Sharmila a incetat sa mai manance si sa bea apa dupa ce a asistat la uciderea a 10 civili intr-o statie de autobuz, ucisi probabil de armata.

In nord-estul Indiei si in Casmir o lege speciala acorda fortelor armate dreptul de a intra pe proprietatile private si de a traga fara somatie.