Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a afirmat, luni, dupa discutiile cu sindicalistii din Sanatate, ca dupa 1 octombrie salarizarea in sistemul medical va fi mai adecvata, ''mai aproape de principiile acestei profesii'', potrivit Agerpres.

"Discutam aici de echitate in sistemul sanitar. Ordonanta 20, pe langa cresterea salariilor, mai ales pentru zona de rezidenti si la baza, a reasezat niste inechitati care erau de neinteles in acest sistem. Completam acum prin aceasta masura pe care am agreat-o impreuna (...) prin a aduce si garzile la un nivel corect de remunerarea. Eu cred ca dupa 1 octombrie, fara sa avem pretentia ca putem sa ne comparam cu Vestul Europei, vom avea un sistem medical platit mai adecvat, mai aproape de principiile aceste profesii. Cred ca este un mesaj important care insa la randul sau are o asteptare si anume sa vedem o reforma a sistemului de sanatate, sa vedem practic raspunsul in zona sistemului si eliminarea risipei, eficientizarea acestui sistem", spus Pislaru.

El a anuntat ca la sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie vor avea loc primele "sub-consultari" pe Legea salarizarii unitare.

"Personalul administrativ, mai ales functiile comune care nu sunt in domeniul medical, sunt si din invatamant si din administratia publica, vor fi tratate in Legea salarizarii unitare si va exista o familie intreaga ocupationala care va fi reasezata dupa aceste principii de echivalare pe care le-am avut in Legea 284 si care nu au fost aplicate niciodata", a explicat el.

Intrebat despre buget, Pislaru a spus ca a propus un buget multianual, de 4-5 ani, si prin urmare va fi un proces etapizat.