Preşedintele Klaus Iohannis a discutat luni la Cotroceni cu o delegaţie de congresmani americani condusă de Devin G. Nunes, preşedintele influentei Comisii Permanente pentru servicii de informaţii a Camerei Reprezentanţilor. Discuţiile s-au concentrat asupra dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent asupra cooperării militare şi în domeniul schimbului de informaţii, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Iohannis si Devin NunesFoto: Presidency.ro

Oficialii romani si americani au mai discutat despre contextul de securitate din regiunea Mării Negre şi evoluţiile privind sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Oficialii americani au exprimat apreciere pentru comunitatea de intelligence din România şi pentru cooperarea excelentă între serviciile de informaţii ale celor două ţări, potrivit sursei citate.

Congresmanii au mulţumit pentru contribuţia militară a României în diversele teatre de operaţii şi pentru aportul României, prin Baza Deveselu, la dezvoltarea sistemului NATO antirachetă.

Iohannis a arătat in discutiile cu oficialii americani că regiunea Mării Negre nu este doar o regiune de frontieră, ci are importanţă strategică pentru România, SUA şi pentru Alianţă în ansamblul său.

Preşedintele Iohannis a vorbit si despre necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, prezentând avantajele economiei româneşti pentru investitorii americani. În acest context, partea americană a exprimat aprecierea față de lupta anti-corupţie din România, potrivit comunicatului oficial de presa.

Preşedintele Iohannis a prezentat, la solicitarea delegației americane, evaluările ţării noastre cu privire la o serie de teme de interes de pe agenda internaţională, precum situaţia din Turcia şi cea din Ucraina.