77% dintre romani ar vota pentru ramanerea in UE daca ar avea loc un referendum similar cu cel din Marea Britanie si doar 14% ar vota impotriva, arata un sondaj IRES. Cei mai multi respondenti cred ca responsabili pentru Brexit ar fi politicienii din Marea Britanie și responsabilii UE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Au auzit romanii de Brexit? Studiul IRES arata ca, desi doar jumătate dintre români cunosc termenul "Brexit", 85% în total au auzit de ieșirea Marii Britanii din UE. Gradul de informare este mai crescut în rândul respondenților cu studii superioare și al celor maturi (36-65 de ani).

62% dintre participanții la studiu care au auzit de evenimentele din Marea Britanie sunt de părere că se poate vorbi despre o criză a UE si raman pesimisti: anticipează efecte negative ce vor fi resimțite într-o proporție ridicată de către cetățenii români.

Reamintim ca la 23 iunie 2016, după 43 de ani de apartenenţă la comunitatea europeană, 51.9% dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Alte concluzii:

  •     7 din 10 participanți care au auzit de Brexit sunt de părere că România ar trebui să accelereze procesul de integrare a României în Uniunea Europeană și doar 16% cred că acest proces ar trebui să fie încetinit.
  •     Trei sferturi dintre persoanele intervievate își exprimă acordul cu ideea cum că este nevoie de un nou proiect european, în timp ce doar o cincime consideră că proiectul european ar trebui părăsit.
  •     69% dintre participanții la studiu cred că România are mai mult de câștigat prin integrarea în Uniunea Europeană.
  •     9 din 10 participanți la studiu sunt de acord cu ideea conform căreia România ar trebui să joace un rol activ în relansarea proiectului european, o proporție ușor mai crescută (93%) considerând că România trebuie să arate că este în continuare atașată valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Volumul eșantionului: 1160 indivizi de 18 ani și peste

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,9%

Perioada realizării anchetei: 13-15 iulie 2016

Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)