Gregorian Bivolaru solicita redeschiderea procesului penal in care a fost condamnat definitiv la sase ani de inchisoare pentru act sexual cu un minor, pe motiv ca a fost judecat si condamnat in lipsa, solicitarea fiind depusa la Tribunalul Sibiu, potrivit Mediafax.

Liderul MISA Gregorian Bivolaru (arhiva)Foto: Agerpres

Solicitarea liderului MISA a fost inregistrata la Tribunalul Sibiu pe 2 august si are ca prim termen de judecata data de 21 septembrie, potrivit portalului instantelor de judecata.

Conform cererii inregistrate, Gregorian Bivolaru vrea redeschiderea procesului penal in care a fost gasit vinovat pentru act sexual cu un minor, pe motiv ca judecarea acestuia s-a facut in lipsa sa, fiind plecat din tara.

Daca solicitarea sa va fi admisa de judecatorii de la Tribunalul Sibiu, procesul ar putea fi repus pe rol si reluata cercetarea judecatoreasca.

In acest proces, Gregorian Bivolaru a fost condamnat definitiv, in iunie 2013,de Inalta Curte de Casatie si Justitie la sase ani cu executare pentru act sexual cu un minor.

Liderul MISA se afla incarcerat in Romania dupa ce, pe 22 iulie, a fost extradat de autoritatile franceze.

Gregorian Bivolaru a spus, in timpul audierilor din Franta, ca extradarea sa ar face rau unor adepte ale sale care ocupa functii publice, au declarat surse apropiate anchetei pentru MEDIAFAX, odata cu aducerea acestuia in tara fiind declansata o ancheta de catre mai multe structuri din MAI.

Potrivit surselor citate, scopul anchetei este de a stabili daca a fost ajutat sa fuga din tara, si, in cazul in care se confirma ca a primit ajutor, aflarea identitatii complicilor. Astfel, vor fi facute verificari atat in ceea ce priveste institutii ale statului roman, cat si persoane fizice.

Suspiciunile autoritatilor sunt intarite si de declaratia pe care Gregorian Bivolaru a dat-o la momentul capturarii, in Franta. Liderul MISA le-ar fi spus politistilor, in timpul audierilor de la Paris, printre altele, ca sunt persoane care ar putea avea de suferit dupa extradarea lui.

"Va rog sa intelegeti. Daca ma trimiteti in Romania nu imi faceti rau doar mie ci si mai multor adepte ale mele, care ocupa functii publice si de inalta demnitate", ar fi declarat Bivolaru imediat dupa capturare, au confirmat pentru MEDIAFAX aceleasi surse apropiate anchetei.

La putin timp dupa extradarea sa, Gabriel Andreescu, fondator al APADOR-CH, i-a solicitat presedintelui Iohannis gratierea, conform textului unei "scrisori-apel", transmisa de biroul de presa al MISA.

Gregorian Bivolaru a plecat din Romania in anul 2004 iar in 2005 a primit azil politic in Suedia. Pe 26 februarie anul acesta a fost prins de autoritatile franceze in timp ce se afla la un targ in Paris. Pe parcursul judecarii cererii de extradare, autoritatile suedeze au informat magistratii francezi ca il mentin pe Gregorian Bivolaru ca azilant.

Liderul MISA a figurat pe lista Agentiei politiei europene (Europol), printre cei mai cautati infractori, alaturi de persoane precum Salah Abdeslam, dat in urmarire pentru implicare in atacurile teroriste comise la Paris in noiembrie 2015.