In depozitul Politiei Romane sunt tone de droguri puse sub sechestru in dosarele penale, pentru distrugerea lor asteptandu-se decizii finale ale magistratilor in procesele traficantilor, in anul 2015 distrugandu-se doar putin peste 1,2 tone de astfel de substante, noteaza Mediafax.

Cocaina confiscata in ConstantaFoto: Politia Romana

Tone de droguri precum heroina, cocaina, ecstasy si alte substante halucinogene sunt depozitate in Camera de corpuri delicte de la Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), urmand ca in urma unor decizii definitive ale judecatorilor sa fie distruse.

Legea prevede ca autoritatile sa astepte ca judecatorii sa pronunte definitiv si irevocabil decizii de confiscare a drogurilor pentru a pune in aplicare procedura de incinerare a drogurilor confiscate in respectivul caz. De la punerea sub sechestru a substantelor pana la decizia de confiscare pot trece cativa ani, in legea din Romania nefiind prevazut un termen de distrugere a acestora.

In cursul anului 2015, pe teritoriul tarii noastre au fost distruse 1.260 de kilograme de droguri, "pentru care instantele de judecata si unitatile de parchet au dispus masura confiscarii speciale si distrugerea, fara a fi distruse cantitati de precursori de droguri", se arata intr-un raspune al Politiei Romane la solicitarea MEDIAFAX. Pentru distrugerea acestora, statul, prin Ministerul Afacerilor Interne, a cheltuit 3.906 de lei.

Dupa depistarea si capturarea drogurilor, substantele sunt duse in laboratorul Politiei Romane pentru a se stabili daca sunt sau nu droguri, tipul lor si concentratia. Ulterior, sunt tinute in depozitul politiei pana la o decizie definitiva. Distrugerea este facuta de o firma specializata, la moment fiind prezenta si o comisie.

"Distrugerea drogurilor se efectueaza periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de catre o societate autorizata, in prezenta unei comisii formate din judecatorul delegat cu executarea, cate un reprezentant al Agentiei Nationale Antidrog, al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, un specialist din cadrul formatiunii centrale specializate in prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri din Inspectoratul General al Politiei Romane si gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiasi unitati, conform prevederilor Legii nr. 143/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in raspunsul Politiei Romane pentru Mediafax.

Ofiterii antidrog si procurorii DIICOT au ridicat in prima jumatate a acestui an peste trei tone de heroina, cocaina, canabis si 6.000 de comprimate interzise. Drogurile au fost capturate de la 41 de grupari, valoarea lor pe piata neagra fiind de ordinul sutelor de milioane de euro.

Cea mai mare captura de cocaina din Romania, de peste 2,5 tone, a fost facuta, la inceputul lunii iulie, in Portul Constanta. Doar in acest caz valoarea drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro. Anchetatorii sustin ca substantele nu erau destinate pietei romanesti, urmand sa fie scoase din Romania, sub forma unor transporturi de armura si alte materiale, destinatia fiind Olanda.