Analiza unor oase zdrobite de copii au aratat ca un cutremur de acum 4.000 de ani ar putea fi sursa unei legende privind o “mare inundatie” de la inceputurile civilizatiei chineze, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

O echipa condusa de chinezi a gasit urme ale unei vaste alunecari de teren, cauzata de un cutremur, destul de mare cat sa blocheze Raul Galben, unde acum este provincia Quinghai, langa Tibet.

Sedimentele antice indica faptul ca raul oprit astfel a format un mare lac pentru mai multe luni, rupand apoi barajul aparut si dezlantuind un cataclism destul de puternic cat sa inunde in aval cale de 2.000 de kilometri, scriu oamenii de stiinta in publicatia Science.

Autorii au apreciat ca inundatia raului Galben a avut loc pe la 1920 i.Hr prin datarea cu carbon a scheletelor de copii dintr-un grup de 14 victime gasite zdrobite in aval, incident care se pare ca a avut loc cand casa lor s-a prabusit.

Crapaturi adanci, provocate in pamant de cutremur, au fost umplute cu namol tipic unei inundatii, aratand ca aceasta a aparut la mai putin de un an dupa cutremur.

Inundatia de pe al treilea cel mai lung rau din Asia ar fi fost printre cele mai mari de pe Pamant in ultimii 10.000 de ani si se potriveste cu povestile privind “o mare inundatie” ce marcheaza debutul civilizatiei chineze, cu dinastia Xia.

“Pana acum nu fusesera descoperite dovezi stiintifice” pentru legendara inundatie, a spus autorul principal al articolului, Wu Qinglong de la Universitatea Nanjing.

In legendele chinezesti, un erou pe nume Yu a reusit pana la urma sa imblanzeasca apele prin curatarea raului, “ceea ce i-a adus mandatul divin de a instaura dinastia Xia, prima din istoria Chinei”, scriu oamenii de stiinta.

Descoperirile lor plaseaza inceputul dinastiei Xia cu cateva secole mai tarziu decat se credea, pe la momentul in care pe raul Galben se facea trecerea de la epoca de piatra la epoca bronzului.