Colegiul Medicilor din Romania: Realizarea serviciilor de garda in spitale este in pericol

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 4 august 2016, 19:18 Actualitate | Esenţial

Spital
Foto: Agerpres
Colegiul Medicilor din Romania solicita Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor sa rezolve rapid modul de efectuare si de plata a garzilor suplimentare normei de baza pentru medicii din spitale, negociind "realist" cu sindicatele, pentru ca altfel aceste servicii vor fi puse in pericol.

"Colegiul Medicilor din Romania (CMR) constata existenta unei situatii a carei magnitudine si profunzime nu a fost inca evaluata in totalitate de catre Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante si Ministerul Muncii in legatura cu modul de efectuare si de plata a garzilor suplimentare normei de baza pentru medicii din spitale", arata CMR, citat de News.ro.

Colegiul Medicilor avertizeaza ca nerezolvarea rapida a situatiei ar pune in perciol realizarea serviciilor de garda.

"Nerezolvarea rapida a situatiei va putea fi de natura sa puna in primejdie realizarea serviciilor de garda la unitatile medicale", anunta organizatia profesionala.

In acest context, Colegiul Medicilor din Romania solicita ca factorii de decizie din sistem sa ia masurile care se impun.

"Solicitam insistent si cu fermitate ca factorii de decizie din sistem sus-mentionati sa negocieze realist si cu buna credinta cu sindicatele reprezentative ale medicilor", a precizat sursa citata.

Aproximativ 87% dintre medicii care efectueaza garzi au refuzat sau intentioneaza sa refuze incheierea contractelor individuale de munca pentru garzile suplimentare daca nu le sunt acordate toate drepturile, asa cum au fost solicitate in mod public, arata un sondaj realizat de Federatia "Solidaritatea Sanitara" in randul a o mie de doctori.

Doar aproximativ 10% dintre medicii chestionati de Federatia "Solidaritatea Sanitara" au declarat ca li s-a propus incheierea contractelor individuale de munca pentru garzile suplimentare.

Dintre medicii carora li s-a propus semnarea acestor contracte, circa 73% au refuzat deja sa faca acest lucru, majoritatea chiar si in contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor, sustine "Solidaritatea Sanitara".

Cercetarea comandata de federatia sindicala, cu titlul "Evaluarea protestului medicilor care efectueaza garzi din perspectiva oportunitatii obtinerii drepturilor solicitate" mai arata ca 6,2%dintre medici au indicat existenta presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea contractelor de munca suplimentare.

"Tinand cont ca astfel de presiuni intra sub incidenta legii penale pe motivul afectarii libertatii muncii, el este suficient de relevant pentru a pune in discutie sesizarea organelor penale", avertizeaza  "Solidaritatea Sanitara".

Cercetarea s-a desfasurat pe un esantion format din 1.000 de medici care efectueaza garzi, prin chestionare, in perioada 31 iulie - 2 august, arata federatia sindicala.

Federatia "Solidaritatea Sanitara", care a initiat si o petitie online pentru respectarea drepturilor medicilor care fac garzi, le-a recomandat acestora, pe 24 iulie, sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru garzile suplimentare daca nu le sunt mentionate in contracte mai multe drepturi, intre care un spor intre 25% si 75% si dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, avertizand ca refuzul medicilor de a efectua garzile suplimentare poate duce la blocarea sistemului sanitar.

Ministerul Sanatatii le-a raspuns doctorilor ca garzile suplimentare vor fi platite de la 1 august "in baza legislatiei actuale".

Media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici, fara pauza, (incluzand timpul normal de lucru si orele de garda) este de 33 ore (78% dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30% dintre respondenti au muncit continuu mai mult de 33 de ore), sunt rezultatele unui studiu comandat de Federatia "Solidaritatea Sanitara", publicat la inceputul lunii iulie.

Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea", in baza unui chestionar la care au raspuns 1.032 de medici, mai arata ca medicii lucreaza in medie pe saptamana 63 de ore (incluzand orele de garda), adica echivalentul a 1,8 norme saptamanale, iar 33,7% dintre medici lucreaza mai mult de 63 de ore pe saptamana.


Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

1428 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Colegiul Adormitilor (Joi, 4 august 2016, 20:17)

  radu_cel_frumos [utilizator]

  Hopa! S-a trezit colegiul??? Nu cred.... A dormit bine de la momentul infiintarii si pina azi.
 • 0 (0 voturi)    
  Inca un pas (Joi, 4 august 2016, 20:44)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  spre un sistem de sanatate lagar de exterminare. Cind mii de oaeni mor, colegiul nu zice nici pis. COMPLICI LA CRIMA DE ZI CU ZI. Un sistem de sanatater corupt si ticalosit.


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă