Un numar de 91 de monede de argint provenind din perioada geto-dacica au fost inmanate, miercuri, in prezenta conducerii Directiei pentru Cultura Vrancea, catre specialistii Muzeului de Istorie din Focsani, de un pasionat cautator de comori, ce le-a detectat cu o zi inainte pe islazul comunei Vanatori, relateaza Agerpres.

Barbatul are autorizatie pentru folosirea unui detector de metale.

"Tezaurul, compus din monede aflate intr-o stare foarte buna, prezentand pe avers capul lui Zeus cu barba, iar pe revers un cal in miscare cu o cruce, au o greutate cuprinsa intre 10 si 13 grame. Au fost depozitate in casa de bani. Urmeaza a fi efectuat testul confirmarii datarii, care ar putea atesta o descoperire ce ar fi unicat in Vrancea", a declarat pentru Agerpres directorul Directiei pentru Cultura Vrancea, Traian Negulescu.

El a mai spus ca, in zilele urmatoare, arheologii vranceni vor merge impreuna cu persoana care a descoperit monedele pentru a vedea locul in care au fost gasite si a prospecta existenta unui eventual sit istoric geto-dacic.

"Vom extinde cercetarile. Poate mai gasim alte artefacte importante. Exemplare din monede vor fi trimise pentru testare si istoricilor din Iasi. Dupa efectuarea tuturor expertizelor intentionam sa le propunem pentru a fi clasate in patrimoniul cultural national si sa fie prezentate intr-o expozitie speciala", a precizat Traian Negulescu.

Potrivit specialistilor Muzeului de Istorie din Focsani, mica comoara pare sa fie compusa din drahme getice de tip "Dumbraveni". Sunt monede care imita originalele macedonene, respectiv tetradrahma lui Filip al II-lea cu reprezentarea calaretului regal pe revers, dupa cum se arata intr-un volum de Cercetari Numismatice al Muzeului National de Istorie. Aceste monede sunt o dovada a folosirii de catre geto-daci a unui sistem monetar propriu, sustine Aura Apostol, cercetator la Muzeul de Istorie din Focsani.