Baroul Bucuresti va lua in discutie excluderea lui Victor Ponta in prima sedinta a consiliului baroului, care va avea loc la data de 23 august, in urma unei cereri in acest sens depuse de europarlamentarul Monica Macovei, in calitate de avocat, a anuntat marti Ion Dragne, decanul Baroului Bucuresti, citat de Mediafax. Monica Macovei a cerut excluderea "de urgenta" a lui Victor Ponta din Baroul Bucuresti, dupa ce ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a semnat luni ordinul prin care fostului premier i se retrage titlul de doctor in drept. "Ponta nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in drept, fara sa dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, asa incat nu mai poate ramane nicio o clipa in Baroul Bucuresti", arata Monica Macovei, intr-o postare pe Facebook.

Monica MacoveiFoto: Facebook / Monica Macovei

Cererea Monicai Macovei catre Baroul Bucuresti:

"In atentia: Baroului Bucuresti

Domnului av. Ion Dragne, Decanul Baroului Bucuresti

Domnule Decan,

Va solicit excluderea imediata din Baroul Bucuresti a domnului Victor Viorel Ponta, intrucat acesta a dobandit calitatea de avocat fara examen, ca titular al diplomei de "doctor in drept". Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educatiei, pe baza deciziei definitive ca lucrarea a fost plagiata, astfel incat dl Ponta nu mai indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat.

Potrivit informatiilor furnizate chiar de Baroul Bucuresti, "primirea in profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat in baza dispozitiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numarul 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata prin Legea numarul 255/2004, in vigoare la data solutionarii cererii de primire (Romania Libera). Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede ca "(2) la cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor in drept".

Va reamintesc ca, in ianuarie 2015, am mai solicitat in scris Baroului Bucuresti, excluderea domnului Victor Ponta din profesie dupa ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universitatii Bucuresti de "renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti", insa Baroul Bucuresti nu a luat o decizie in acest sens, anuntand ca asteapta ca Universitatea Bucuresti sa accepte sau nu "renuntarea" la titlul de doctor in drept.

Consider ca situatia era clara si in ianuarie 2015, cand am solicitat in scris excluderea din Baroul Bucuresti a dlui Ponta, intrucat decizia unilaterala de a renunta la titlul de doctor in drept anula, pe cale de consecinta, si Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire in profesia de avocat cu scutire de examen pe baza diplomei de doctor in drept.

Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor in drept, prin Ordin al Ministrului Educatiei, si a Legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, va solicit sa il excludeti imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucuresti pentru a respecta legea.

Cu consideratie, 2 august 2016

Monica Luisa Macovei,

Deputat in Parlamentul European"

  • Decanul Baroului Bucuresti: Cererea de excludere va fi discutata pe 23 august

Ion Dragne, decanul Baroului Bucuresti, a anuntat marti ca cererea de exludere din Barou a lui Victor Ponta va fi discutata pe 23 august: "Este vorba despre o cerere facuta in completarea alteia, depusa anul trecut. Baroul a formulat la acel moment o cerere la Ministerul Educatiei pentru a se comunica daca s-a emis un ordin de retragere a titlului de doctor. Atunci a fost transmis un raspuns din partea ministerului prin care se comunica ca nu exista un astfel de ordin. Sesizarea respectiva (n.r. facuta de Monica Macovei) o sa intre pe agenda Consiliului Baroului Bucuresti pe data de 23 august. Consiliul va decide prin vot daca sunt documente suficiente si daca toata lumea este lamurita sau daca se va desemna un raportor, in cazul in care sunt necesare verificari suplimentare, de exemplu, daca ordinul a fost sau nu comunicat, daca a fost sau nu contestat sau suspendat. Este posibil sa cerem si punctul de vedere al avocatului (n.r. Victor Ponta) sau chiar sa fie invitat pentru a uza de dreptul la aparare. Daca va aprecia, consiliul o va invita si pe autoarea cererii (Monica Macovei - n.red.)."

Potrivit legii 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, calitatea de avocat inceteaza "prin renuntarea scrisa la exercitiul profesiei, prin deces, daca impotriva avocatului s-a luat masura excluderii din profesie ca sanctiune disciplinara, daca avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat".

Aceeasi lege arata ca este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei, cel care a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturile si libertatile fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca, sau a savarsit abateri disciplinare grave, sanctionate cu masura excluderii din profesie dar si cel caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.

In cazul lui Victor Ponta, ar putea fi vorba despre o eventuala excludere din barou ca urmare a unei abateri disciplinare, hotarare care s-ar putea lua de Consiliul Baroului Bucuresti daca retragerea titlului de doctor va ramane definitiva la instanta.

Potrivit legii, "inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia".

Abia dupa ce o eventuala cerere de revocare a ordinului ministrului va fi solutionata, Victor Ponta s-ar putea indrepta catre instanta de contencios administrativ, intr-un termen de cel mult sase luni. Astfel, doar pentru ca procesul prin care judecatorii vor decide daca mentin sau nu retragerea titlului de doctor sa fie deschis ar putea dura sapte luni.

"In ipoteza in care se admite de catre instanta de judecata contestatia domnului Ponta, consilul baroului Bucuresti respecta hotararea instantei de contencios. In caz contrar, consiliul baroului Bucuresti va lua in discutie cauza si va proceda in consecinta. Solicitarea de excludere din barou (n.r. formulata de Monica Macovei) ramane in evidenta pana la o decizie a instantei", a explicat fostul decan al Baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu.