Procurorii au deschis un dosar penal pentru vatamare corporala din culpa in cadrul femeii in varsta de 39 de ani care se afla in stare grava dupa ce a primit transfuzie cu o grupa incompatibila de sange la spitalul CF 2.

Spitalul CF 2Foto: Spitalul CF 2

Duminica, pacienta se afla inca in coma indusa si, incepand de sambata seara, medicii au trecut-o si pe tratament cu dializa, dupa ce unul dintre rinichi a cedat.

La Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti "a fost constituit, la data de 01 august 2016, ca urmare a sesizarii din oficiu a organelor de cercetare penala, un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, fapta prevazuta si pedepsita de art. 196 alin. 2, 3 Cod penal, cu privire la incidentul produs in data de 26.07.2016, la Spitalul Clinic CF2, din Bucuresti", se arata intr-un comunicat al parchetului remis HotNews.ro.

In ordonanta de incepere a urmaririi penale in rem se arata ca, "dupa ce a fost supusa unei interventii chirurgicale ginecologice, unei persoane vatamate i-a fost transfuzata o alta grupa de sange decat cea pe care o avea in fapt".

Ce au stabilit inspectorii sanitari care au analizat cazul:

In data de 26 iulie, o pacienta in varsta de 39 de ani a fost operata la Spitalul Clinic CF2 din Bucuresti. Diagnosticul la internare al acesteia a fost cancer col uterin, mai precis neoplasm de col uterin in stadiu incipient. In timpul operatiei a existat o sangerare in limitele normale ale procedurii aplicate de echipa de chirurgi (operatia Wertheim), iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie.

Documentele puse la dispozitia inspectorilor sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti atesta ca proba de sange pentru testul pretransfuzional a fost prelevata de o asistenta medicala de la o pacienta cu grupa AB4 pozitiv si etichetata cu numele pacientei de 39 de ani - transferata intre timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti - care are grupa de sange O I pozitiv.

Astfel, pacientei i-a fost administrata o unitate de sange (masa eritrocitara) AB4 pozitiv, desi grupa acesteia de sange este O I pozitiv.

La aproximativ o ora si jumatate dupa interventia chirurgicala s-au instalat primele semne de soc hemoragic si hematurie. Pacienta a fost transportata la reanimare unde a primit tratament de echilibrare si a fost facuta recomandarea unei noi transfuzii.

Pacienta era constienta la acel moment si a indicat ea insasi faptul ca are grupa sanguina O I pozitiv. Atunci a fost realizata eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetata indicand ulterior grupa corecta. Echipa de chirurgi si ginecologi a fost nevoita sa intervina chirurgical din nou pentru a opri sangerarile masive ale pacientei.

Ancheta inspectorilor sanitari arata clar existenta unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale. Exista semne paraclinice evidente care indica un diagnostic de hemoliza severa in urma administrarii unei unitati de sange dintr-o grupa gresita.

Cu toate acestea, din documente nu poate fi confirmata hemoliza severa pentru ca nu a fost efectuat testul COOMBS, nefiind trimisa o proba la Centrul de Transfuzii Sanguine al Municipiului Bucuresti.

Inspectorii sanitari au mai probat faptul ca unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizata conform normelor legale in vigoare. De asemenea, nu exista o procedura de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv in sala de operatii, iar registrele si evidentele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

In urma verificarilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea masurilor de autorizare a unitatii de transfuzii - in termen de 15 zile - avand in vedere ca deficientele de dotare sunt minore, iar restul de masuri ce trebuie luate se refera la procedurile interne.