Proiectul de modificare a legii privind prevenirea si combatarea terorismului, pus in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la sfarsitul lunii mai, va fi "definitivat in perioada imediat urmatoare" si va fi transmis Guvernul "spre adoptare imediat dupa obtinerea tuturor avizelor", se arata intr-un raspuns al MAI la o solicitare HotNews. Ulterior, Guvernul va sesiza Parlamentul pentru adoptarea proiectului de lege, precizeaza ministerul.

"Proiectul de referinta a parcurs procedura de transparenta decizionala si este in proces de definitivare ca urmare a observatiilor formulate de ministerele/institutiile avizatoare. Proiectul urmeaza a fi definitivat in perioada imediat urmatoare. Proiectul va fi promovat ca Lege si va fi transmis Guvernului spre adoptare imediat dupa obtinerea tuturor avizelor. La randul sau, Guvernul va sesiza Parlamentul pentru adoptarea proiectului de lege, potrivit competentelor", se arata in raspunsul MAI la solicitare HotNews.

Prin proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 535/2004 privind prevenirea combaterea terorismului, pus in dezbaterea publica la sfarsitul lunii mai, se incrimineaza "deplasarea unei persoane de pe teritoriul statului al carui cetatean este sau de pe teritoriul caruia isi are domiciliul sau resedinta spre sau pe teritoriul unui alt stat decat cel al carui cetatean sau rezident este in scopul comiterii, planificarii ori pregatirii actelor de terorism sau participarii la acestea ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregatire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru sustinerea, in orice mod, a unei entitati teroriste", aceasta fapta urmand a fi pedepsita cu inchisoare de la 5 la 12 ani, potrivit unui comunicat al MAI.

De asemenea, se propune sanctionarea mai drastica a faptei de promovare a unui mesaj prin propaganda savarsita prin orice mijloace, in public, cu intentia de a instiga la savarsirea uneia dintre infractiunile enumerate la art. 32 alin. 1 si 3 si art. 33 alin. 1 si alin. 2 lit. e (din Legea 535/2004) indiferent daca mesajul sustine sau nu in mod direct terorismul ori daca au fost savarsite sau nu respectivele infractiuni, pentru care se propune o pedeapsa cu inchisoare de la 2 la 7 ani (in prezent o astfel de fapta fiind pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani)", se mai explica in comunicatul citat.

MAI a motivat necesitatea introducerii unor noi prevederi in legislatia romaneasca privind prevenirea si combaterea terorismului prin "schimbarile mediului general de securitate la nivel european, caracterizat de aparitia unor noi fenomene cum ar fi: deplasarile in si dinspre zonele de conflict ale luptatorilor straini, accesarea de catre teroristi a valurilor de migranti sau procesul de radicalizare".

Mai multe detalii despre modificarile pe care MAI doreste sa le aduca Legii 535/2004 puteti citi aici.