Doctorita Camelia Roiu, care a facut publice imaginile care avea o rana invadata de viermi, in sectia ATI a Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala, a fost convocata luni in comisia de disciplina a unitatii sanitare, anunta Agerpres. Intre timp, petitia online pentru sustinerea mecidului a adunat peste 23.000 de semnaturi.

Pacient mancat de viermiFoto: Gazeta Sporturilor

Potrivit convocarii pe care Camelia Roiu - medic specialist sectia Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a spitalului bucurestean - a postat-o pe pagina sa de Facebook, ea este convocata in respectiva comisie de disciplina pentru ca a refuzat sa participe "la instruirile lunare" si nu a semnat "fisa de instruire individuala SSM incepand din luna iunie 2015 pana in prezent".

La momentul primirii acestei convocari, Camelia Roiu a scris pe pagina sa de Facebook si un mesaj catre ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, transmitandu-i acestuia ca este impiedicata sa isi faca meseria dar si ca si-ar dori sa fi fost protejata, dupa ce a facut publice imaginile din sectia ATI a Spitalului de Arsi.

"E pacat ca nu ne-ati protejat pe toti cei care am spus adevarul despre sistem. Suntem atat de putini si atat de singuri. Eu m-am simtit sacrificata, exact ca in fata unui pluton de executie. Am trait o saptamana in iad. M-am intrebat daca o sa mai fiu sau nu, daca o sa mai fac medicina sau nu, daca o sa mai raman in tara sau nu... Inca ma mai intreb...", a scris aceasta, referindu-se la zilele dupa ce a facut publica filmarea din sectia ATI, cu un pacient ce avea o plaga infestata cu larve.

Dupa publicarea respectivelor imagini, sectia ATI a Spitalului de Arsi a fost inchisa, cazurile majore fiind directionate catre alte unitati sanitare din Capitala. In cazul pacientului cu larve in rani, care ulterior a murit, a fost deschisa o ancheta. Audiata la Politia Capitalei in acest caz, Camelia Roiu a declarat atunci ca are colegi care doresc sa o "linseze".

"Stiu ca am colegi care vor sa ma linseze si care vor... au si vorbit sa ma potoleasca in vreun fel, sa ma bage in comisii de disciplina, dar am si colegi pe care ii stimez si care stiu ca sunt profesionisti adevarati. Autoritatile stiau ce se intampla in spitalul acesta. (...) Colegii lasi, care nu recunosc ce se intampla acolo, sa-si aduca aminte ca totusi sunt medici si ca este esential sa isi faca meseria, iar cea mai mare satisfactie o ai cand salvezi un pacient'', a spus Camelia Roiu pe 19 iulie.

Dupa ce Camelia Roiu a anuntat ca va fi audiata la Comisia de Disciplina a Spitalului de Arsi, a fost lansata o petitie online prin care se cerea protejarea medicului, potrivit Legii Avertizorilor de Integritate.

"Exista in Romania Legea Avertizorilor de Integritate (Legea 571/2004), lege care ofera protectie persoanelor care au sesizat incalcari ale legii in institutiile publice", se arata in petitie.

Creatorii petitiei subliniaza ca "neprotejarea persoanelor care sesizeaza incalcari ale legii transmite un mesaj clar: si anume ca in Romania, daca sesizezi nereguli, vei avea consecinte de suportat".