Premierul Dacian Ciolos spune ca a cerut Ministerului Mediului si Ministerului Afacerilor Interne sa gaseasca rapid solutii pentru imbunatatirea aplicatiei "Inspectorul Padurii", dedicata celor care vor sa reclame transporturi ilegale de lemn, pentru a fi eliminate slabiciunile acesteia, transmite Agerpres.

Verificarea unui transport de lemnFoto: Facebook / Adrian Chirita

Dacian Ciolos precizeaza ca a reactionat in urma unei postari pe Facebook a lui Adrian Chirita, referitoare la un camion cu lemn din Bucovina, care initial a aparut in aplicatia "Inspectorul Padurii" ca fiind neinregistrat, iar dupa ce au fost sesizate autoritatile, transportul a aparut in aplicatie ca fiind inregistrat.

"In urma postarii domnului Adrian Chirita, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Mediului sa verifice situatia. Pe scurt, la control, transportatorul a prezentat avizele necesare si codurile online generate de sistem. Foarte probabil, codurile online au fost obtinute cu putin timp inainte de controlul politiei, la vederea echipajului de politie. Procedura actuala are, intr-adevar, unele vulnerabilitati, existand inca loc pentru abuzuri. Modul de lucru actual permite completarea ulterioara a avizului de insotire, intr-un interval orar de 12 ore. Astfel, pe distante scurte, poate exista posibilitatea efectuarii mai multor transporturi de material lemnos, cu cantitati identice, prin utilizarea acelorasi documente. In plus, accesul la reteaua de telefonie/date al mobilului pe care se genereaza codul online poate fi restrictionat in mod deliberat, pana in momentul apropierii unei activitati de control. Am cerut Ministerului Mediului ca impreuna cu Ministerul de Interne sa gaseasca rapid solutii pentru imbunatatirea sistemului actual, pentru ca astfel de slabiciuni sa fie eliminate", a scris premierul Ciolos, sambata, pe Facebook.

Prim-ministrul a mai spus ca avand in vedere aceste aspecte, Inspectoratul de Politie Suceava si Garda Forestiera Suceava verifica si activitatea comerciala a societatii detinatoare a vehiculelor respective.

Ministerul Mediului a lansat pe 19 iulie aplicatia "Inspectorul padurii"unde cetatenii pot verifica de pe telefonul mobil daca un transport de lemne este legal sau nu, introducand numarul de inmatriculare al masinii care transporta lemnul.

Daca transportul nu este gasit in sistem, exista posibilitatea ca acesta sa fie ilegal, iar cetateanul trebuie sa sune la 112, iar Politia si Garzile forestiere vor opri transportul si vor verifica documentele insotitoare. Deocamdata, timp de o luna, aplicatia se afla in perioada de testare, timp in care se vor corecta eventualele erori aparute, iar cetatenii isi pot exprima parerea.

Aplicatia poate fi descarcata gratuit, fiind disponibila doar pentru utilizatorii de sisteme Android. Aplicatia a fost dezvoltata de un grup de voluntari, specialisti in IT, care au colaborat cu Ministerul Mediului.