Traian Basescu a declarat, sambata, la Romania TV, ca a primit informatii, pe vremea cand era presedinte, despre banii scosi dintr-un cont din Bulgaria pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunarii, insa DNA nu stia motivul tranzactiei, fostul presedinte presupunand ca acum procurorii au aflat, cel mai probabil in urma unui denunt, detaliile tranzactiei, transmite News.ro.

Traian Basescu la RTV (arhiva)Foto: romaniatv.net

Traian Basescu a apreciat ca modul in care au actionat procurorii anticoruptie in dosarul legat de numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunarii arata ca DNA este sigura de dosarul pe care l-a insturmentat.

"Lucrurile s-au facut discret, fara spectacol. Nu au fost chemate televiziunile, nu a fost scos cu catuse la maini. Dupa linistea cu care DNA a dat drumul la acest caz si la masurile impotriva domnului Olteanu, DNA nu a avut nevoie de suport public si de spectacol pentru ca e sigura pe ea. Una este cand un om da bani la partid, dar nu vrea sa se inscrie acolo ca sa nu-i apara numele in Monitorul Oficial, alta cand este vorba de numirea unui om pe bani. Este mita", a declarat Basescu.

El a precizat ca, pe vremea cand era presedinte a primit informatii legate despre banii care au fost scosi dintr-un cont din Bulgaria, insa informatiile au fost insuficiente pentru demararea actiunii penale.

"Institutiile statului nu au actionat pentru ca nu au stiut pentru ce au fost. Au aflat ca s-au scos, dar atat. Se pare ca aici s-a cumparat numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei. Probabil acum procurorii au legat lucrurile in urma unui denunt. Cred ca in acest caz tinta este primitorul banilor pentru ca a fost la schimb si Olteanu a facut greseala sa anunte el, ca presedinte al Camerei Deputatilor, cine va fi noul guvernator al Deltei. N-a anuntat-o Guvernul, n-a anuntat-o Tariceanu. (...) Am convingerea ca DNA nu a mai avut nevoie de suport popular pentru ca e cu temele foarte bine facute", a spus fostul sef al statului.

In schimb, Basescu crede ca fostul premier, Calin Popescu-Tariceanu ar fi stiut de mita care s-ar fi dat pentru numirea lui Liviu Mihaiu. "Il stiu pe Tariceanu E un om cu bani, nu a avut nevoie sa ia o mita de un milion. La cat il cunosc, nu cred ca e omul care sa conditioneze o numire pe bani", a spus Basescu.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu este acuzat de DNA că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.