Imigratia si terorismul sunt principale probleme cu care se confrunta UE, in opinia cetatenilor romani, cu mult inaintea situatiei economice si a nivelului criminalitatii, arata datele celui mai recent Eurobarometru, publicat in luna iulie de Comisia Europeana si citat de Mediafax.

Tabara de refugiatiFoto: Captura YouTube

Peste 31.000 de persoane din 34 de tari si regiuni europene au fost intervievate in cadrul Eurobarometrului pentru primavara anului 2016.

Sondajul a fost realizat in perioada 21-31 mai 2016.

Aproximativ 48% dintre acestia au declarat ca imigratia este una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta Uniunea Europeana in acest moment, in scadere cu 10% comparativ cu sondajul de opinie similar din toamna anului 2015.

Imigratiaa fost indicata ca fiind cea mai importanta problema pentru UE in 20 de state membre, cele mai mari procente fiind inregistrate in Estonia (73%), Danemarca (71%), dar si Republica Ceha, Letonia, Ungaria (cu 67% fiecare).

In Romania, 42% dintre respondenti au afirmat ca imigratia este cea mai importanta problema cu care se confrunta UE.

Terorismuleste a doua cea mai importanta sursa de preocupare pentru cetatenii UE, fiind indicata ca o problema foarte importanta cu care se confrunta UE de 39% din respondenti, in crestere cu 14% fata de sondajul anterior, care a fost efectuat la momentul atacurilor de la Paris din noiembrie.

Terorismul a fost citat ca fiind una dintre cele mai importante probleme pentru UE de respondentii toate statele membre, cu exceptia Greciei, iar cele mai mari procente au fost inregistrate in Irlanda si Cipru (cu 50% fiecare), Romania (49%), Croatia (48%) si Luxemburg (47%).

In Franta, tara care a fost scena celor mai multe atacuri in ultimele luni, 39% din respondenti au declarat ca terorismul este cea mai importanta problema.

In Turcia, unde de asemenea au avut loc recent o serie de atacuri teroriste, 70% dintre respondenti au citat terorismul ca fiind una dintre principalele probleme ale tarii lor.

La nivel national, romanii raman preocupati de starea sistemului sanitar si de asistenta sociala (37%), somaj (25%) si inflatie (24%).

Cat priveste imaginea Uniunii Europene, 34% dintre respondenti au declarat ca au o imagine pozitiva, in timp ce 27% au indicat o imagine negativa.

In Romania, 42% dintre respondenti au indicat o imagine pozitiva in ceea ce priveste UE, in scadere cu 15% fata de sondajul anterior, in timp ce 14% au afirmat ca au o perceptie negativa, in crestere cu 5%.