Pacienta in varsta de 38 de ani aflata in stare grava dupa ce a i s-a facut transfuzie de sange cu o grupa gresita la Spitalul CF 2 a ajuns in aceasta situatie dupa ce analizele ei au fost incurcate cu ale unei alte paciente, potrivit primelor indicii din ancheta, care este in curs, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, la Digi 24.

Spitalul CF 2Foto: Spitalul CF 2

Sectia de transfuzii a Spitalului CF 2 nu are autorizatie de functionare, a mai precizat Laurentiu Colintineanu: "Din primele verificari, unitatea de transfuzii a Spitalului CF 2 nu are autorizatie de functionare. Ar trebui suspendata functionarea unitatii de transfuzii, care ar avea drept consecinta neefectuarea operatiilor care presupun transfuzii de sange."

Laurentiu Colintineanu a mai anuntat ca pacienta a fost transferata la Spitalul Universitar si este in coma indusa.

"In momentul de fata Inspectia Sanitara efectueaza verificari ale intregii documentatii aferente pacientei. Vorbim de foaia de observatii, de registrele de transfuzii, tot ce are legatura cu acest lucru. Deocamdata indiciile arata - ancheta nu e finalizata, de asta spun indicii - toate banuielile duc catre o greseala la determinarea grupei. In speta ca determinarea grupei si incompatibilitatea au fost determinate pentru o pacienta iar apoi, tranfizia pe baza acelor analize a fost efectuata unei alte paciente. Ancheta este in curs, Inspectia Sanitara verifica, dupa cum am spus, toate documentele. Ce pot sa va confirm deocamdata 100% este ca unitatea de transfuzii a spitalului nu are autorizatie de functionare. Ceea ce inseamna insa nu neaparat ca aceasta este o consecinta directa a posibilei erori. Spun posibile pentru ca nu s-a dovedit deocamdata, avem doar indicii care duc in aceasta directie. Ramane de vazut exact care este starea documentatiei necesare pentru acreditarea unitatii de transfuzii a acestui spital. Asteptam si raportul final al Inspectiei Sanitare, probabil in orele tarzii ale acestei seri", a explicat Laurentiu Colintineanu.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a mai precizat ca informatia a ajuns vineri la Ministerul Sanatatii in urma sesizarilor facute de rudele pacientei si apoi de colegii de serviciu ai acesteia: "Asa am fost informatii. Ministerul Sanatatii s-a mobilizat imediat, impreuna si cu Ministerul Transporturilor, pentru ca unitatea spitaliceasca este in subordinea acestui minister. Al Transporturilor, adica. Inspectorii au constatat in cursul zilei de astazi, nu cu multa vreme in urma, ca unitatea de transfuzii nu are autorizatie. Urmeaza sa verifice exact ce inseamna asta. Adica pot fi mai multe variante. Unitatea poate sa indeplineasca toate conditile necesare pentru autorizare dar, pur si simplu, undeva a existat o sincopa la depunerea documentelor la DSP. Sau nu indeplineste toate criteriile. Si atunci ne-am situa - repet, nu sunt concluziile finale ale raportului - in aceeasi situatie ca la Spitalul de Arsi si ar trebui suspendata functionarea unitatii de transfuzii. Ceea ce are ca si consecinta neefectuarea operatiilor care presupun tranfuzii. Dar, repet, aceste doua sunt posibilitati in momentul de fata, nu sunt concluzii finale."

La randul sau, Georgica Valcoreanu, sefa Sectiei ATI a Spitalului CF2, a sustinut ca eroarea a fost sesizata foarte repede si ca ar fi fost facute toate eforturile pentru corectarea ei. Medicul sustine ca pacienta a fost transferata la Spitalul Universitar "in stare acceptabila": "S-a administrat sange, pe parcurs s-a constata ca a fost o eroare. S-a intrerupt foarte rapid si s-a reluat procedura. Evolutia ulterioara a fost satisfacatoare, pacienta este intr-o stare relativ buna. La solicitarea familiei a fost transferata, in stare acceptabila, la Spitalul Muncipal. Speranta mea este ca evolutia va fi buna. Unitatea de transfuzii este in proces de acreditare."

Presata de intrebarile jurnalistilor, sefa Sectiei ATI s-a incurcat in declaratii si a spus ca, de fapt, greseala - incurcarea grupelor de sange - ar fi fost constatata la finalul interventiei, nu "foarte rapid", asa cum declarase initial.